KNOV Winkelmandje (0) Menu

Geen onnodige echo's voor zwangeren

12 september 2014

Verloskundigen maken – volgens de richtlijnen - naast de standaard twee termijnecho’s, alleen een echo als daar een medische indicatie voor is. Linda Rentes, voorzitter van de KNOV, licht dit vandaag  toe op Radio 1.

In een Radio 1 uitzending reageert Linda Rentes op het artikel ‘Steeds vaker onnodige echo’s’ in het Algemeen Dagblad van vandaag.

De toename van het aantal echo’s van de afgelopen jaren, heeft een aantal redenen:

  • Beter opsporen van groeivertraging: een van de oorzaken van perinatale sterfte is de groeivertraging, dit heeft in sommige regio’s tot standaardisering van een groei echo geleid, als extra detectiemiddel voor een groeiachterstand
  • Het bevolkingsonderzoek prenatale screening Downsyndroom kan alleen plaatsvinden tussen de 11e en 13e week. Dit betekent dat bij een onzekere laatste menstruatie of onregelmatige cyclus er twee echo’s in het eerste trimester plaatsvinden in plaats van een.
  • Daarnaast merken verloskundigen dat zwangere vrouwen een toenemende vraag hebben naar echo's. Bijvoorbeeld als de zwangere zich ergens zorgen over maakt, bijvoorbeeld bij bloedverlies. Verloskundigen nemen in sommige gevallen dan het zekere voor het onzekere. Onder andere om de zwangere gerust te stellen.Als de zwangere nieuwsgierig is naar haar kindje kan ze een pretecho laten maken. Pretecho’s komen niet in aanmerking voor een basisvergoeding door de zorgverzekeraar, dus de zwangere moet deze echo’s op eigen rekening laten uitvoeren of met een aanvullende verzekering overleggen met de zorgverzekeraar.
  • Vanaf juli 2011 wordt de uitgerekende datum bepaald op basis van termijnecho in plaats van de eerste dag laatste menstruatie.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur