KNOV Winkelmandje (0) Menu

Geen keuzevrijheid, geen thuisbevalling

29 september 2011

De KNOV zet vraagtekens bij de mening van de nieuwe hoogleraar verloskunde Christianne de Groot van het VUmc. Zij meent dat de babysterfte in Nederland onder andere omlaag kan door alle bevallingen te centraliseren in zogenaamde centra Zwangerschap en Bevalling. In zo'n georganiseerd en geïntegreerd verloskundig zorgmodel staan de zwangere vrouw en haar kind centraal, zo zegt de nieuwe hoogleraar verloskunde.


De Groot ziet in een multidisciplinair zorgloket en centralisatie van bevallingen oplossingen om de perinatale sterftecijfers te verminderen. De KNOV is van mening dat De Groot een aantal goede voorstellen doet om de samenwerking tussen de verloskundigen en de andere partners in de verloskundige zorg te verbeteren. Deze sluiten voor een groot deel ook aan op het visiedocument van de KNOV ‘Nieuwe balans in verloskundige zorg’ een duidelijke keuze voor een integraal zorgmodel op basis van gelijkwaardigheid Zo deelt de KNOV haar mening dat bij een integrale benadering van zorg de communicatie en samenwerking een belangrijke rol speelt.

Vrouw centraal = keuzevrijheid
De Groot pleit in haar oratie om alle bevallingen in geboortecentra te laten plaatsvinden. De KNOV is geen tegenstander van geboortecentra, integendeel. Echter ziet de KNOV niet in hoe deze beperking van de keuzevrijheid op de plaats van bevallen bijdraagt aan het centraal stellen van de zwangere vrouw. Ook is er geen evidence dat het wegnemen van deze keuzevrijheid bij in beginsel gezonde zwangeren, bij zal dragen aan het terugdringen van babysterfte, integendeel.

Preventieve zorg
Behalve een betere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen is de inzet op preventieve zorg van groot belang om de babysterfte terug te dringen. Onlangs is bijvoorbeeld nog vastgesteld dat een op de tien zwangere blijft doorroken tijdens haar zwangerschap.Lees ook:

Persbericht 'Babysterfte kan omlaag' en oratie Christianne de Groot

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur