KNOV Winkelmandje (0) Menu

Eenvandaag: grote verschillen babysterfte Amsterdam

26 mei 2011

Donderdag 2 juni besteedde EenVandaag aandacht aan de grote verschillen in babysterfte in Amsterdamse wijken. Het item is naar aanleiding van onderzoek van Ravelli waaruit blijkt dat de niet-westerse herkomst van vrouwen, een slechte sociaal-economische situatie en het wonen in een achterstandswijk hebben een negatief effect op de zwangerschap.
In Amsterdam Zuidoost, de Bijlmer-Oost, sterft een op de veertig baby's rond de geboorte. Dit is ruim twee keer zo veel als het landelijk gemiddelde, dat ook heel hoog ligt ten opzichte van de rest van Europa. Wat zijn de oorzaken?

De stad Amsterdam publiceerde deze maand cijfers van babysterfte van elk stadsdeel in Amsterdam. Onderzoekers bekeken sterfgevallen vanaf 22 weken zwangerschap tot en met een week na de geboorte over een tijdsbestek van zes jaar.

Achterstandswijken scoorden slecht in de hoofdstad. In Amsterdam Zuidoost is de babysterfte dus het dubbele van het landelijk gemiddelde. In Amsterdam Zuid scoort opvallend genoeg juist weer heel goed. In EenVandaag aandacht voor de enorme verschillen tussen de twee wijken.

In het item komt onder anderen verloskundige Tineke van Schuppen aan bod.

Ga naar: EenVandaag Hoge babysterfte in de Amsterdamse Bijlmer

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur