KNOV Winkelmandje (0) Menu

Een terugblik op de ALV en het Afscheidssymposium van Mieke Beentjes

04 juli 2019

Op vrijdag 21 juni vond in de groene, bosrijke omgeving van Zeist de ALV en het Afscheidssymposium van Mieke Beentjes plaats in Conferentiecentrum Woudschoten.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Afscheidssymposium Mieke Beentjes ‘Kom van uw eiland af!’

De KNOV heeft aansluitend aan de ALV op passende wijze afscheid genomen van Mieke Beentjes tijdens het Afscheidssymposium ‘Kom van uw eiland af’. Sprekers van verschillende eilanden waren uitgenodigd om hun visie op de verloskunde en de geboortezorg te delen. Dagvoorzitter Anemoon Langenhoff zorgde ervoor dat de middag in goede banen werd geleid.

Sprekers van verschillende eilanden

Jitske Wildschut – Op reis door mijn tropenjaren, 6 jaar ervaring met verloskundigen
Jitske kreeg vier kinderen in vijf jaar en is ervaringsdeskundige op het gebied van bevallen, zowel in het ziekenhuis als thuis, en de weg daarnaar toe. Ze vertelde over hoe zij in haar zoektocht als zwangere de zorg heeft ervaren. Jitske reflecteerde op de rol van de verloskundige en op haar eigen rol. Na drie zwangerschappen is haar vierde bevalling in grote lijnen verlopen zoals zij dat wilde. Toen ‘vond zij haar stem’. Tijdens haar eerste zwangerschap voelde Jitske zich vooral overgeleverd aan medici en zorgspecialisten. Hoe kan een zwangere ‘informed decisions’ nemen (zonder daar de ervaringen van meerdere zwangerschappen voor nodig te hebben) en wat is de rol van de verloskundige daarin?
Dit heeft volgens Jitske vooral te maken met goed kijken, met nieuwsgierigheid naar de persoon die je voor je hebt. “Ik wil gezien worden, maar ook geholpen worden mezelf te zien.”

Arie Franx – Beter verschillen
Arie Franx hield een verhaal over de ontwikkeling van de verloskundige zorg en de beroepen verloskundige en gynaecoloog: waarin raken de beroepen elkaar, en waarin juist niet. Hoe verloskundigen en gynaecologen samenwerken en hoe die samenwerking door de eeuwen heen gegroeid is.

Daan Quakernaat – Ga kathedralen bouwen!
Daan Quakernaat sloot de middag af met een hilarisch verhaal over hoe in de middeleeuwen kathedralen werden gebouwd. Hoe verschilt dat met hoe wij tegenwoordig onze organisaties bouwen en hoe komt dit met elkaar overeen? Conclusie: doe het stapje voor stapje en durf fouten te maken!

Afscheid Voorzitter Mieke Beentjes

Op ludieke wijze is er afscheid genomen van Mieke Beentjes. Haar oud-studiegenoten zongen Mieke Beentjes letterlijk uit met een eigen lied. Bestuurslid Marrit Smit sprak mooie woorden recht vanuit het hart voor mentor en inspirator Mieke Beentjes. Marrit bedankte haar voor haar inzet/inbreng voor het bestuur en de leden van de KNOV van de afgelopen 6 jaar. Ook Franka Cadée, president of ICM, heeft onverwachts een persoonlijke boodschap voor Mieke Beentjes ingesproken, waarin zij Mieke bedankt voor haar inzet om de Nederlandse verloskunde internationaal op de kaart te zetten. Bekijk het filmpje!

De afgelopen zes jaar heeft Mieke Beentjes zich met hart en ziel ingezet voor de vereniging. In haar speech vertelt zij: “Kom van dat eiland af, maar hoe doen we dat? Door bruggen te bouwen. Het gaat erom: hoe kunnen we de zorg steeds beter maken samen met de cliënt. Maar we hebben zeker nog wat te doen met elkaar. Gelukkig is het begin er zeker wel.”

Mieke heeft het symposium afgesloten met de woorden: “Als je ergens een punt achter zet, ga je verder met een hoofdletter… Lieve zusters: ik wens jullie veel wijsheid, mildheid en vastberadenheid. Ga naast je bestuur staan; niet er tegenover”.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid