KNOV Winkelmandje (0) Menu

BTW-vrijstelling voor verloskundigen die (praktijk)onderwijs verzorgen

19 oktober 2011

De BTW vrijstelling voor verloskundigen die als zelfstandig werkende docenten/gastdocenten een onderdeel van het (praktijk)onderwijs verzorgen aan de erkende verloskundige onderwijsinstellingen, blijft van toepasssing.

Gronden hiervoor liggen in:

  • Art. 7.6 van de wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek die instellingen, die een opleiding aanbieden gericht op een bepaald beroep (zoals verloskundigen o.b.v. richtlijn nr. 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties (PbEU L 255)) waarbij krachtens de wet vereisten zijn gesteld ten aanzien van de kennis, het inzicht en de vaardigheden die betrokkenen zich op grond van de opleiding tot dat beroep moeten hebben verworven, verplicht ervoor te zorgen dat degenen die deze opleiding volgen, ten minste in de gelegenheid zijn aan die vereisten te voldoen.
  • Toelichting van de Staatsecretaris van Financiën, medio april 2011, die duidelijkheid geeft op de toepassing van de gewijzigde Nederlandse BTW-regelgeving per 1 juli 2010 (en hiermee de BTW-vrijstelling voor het verzorgen van erkend beroepsonderwijs). Immers uit de reactie van de Staatsecretaris op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Omtzigt en Biskop (beiden CDA) over de BTW-vrijstelling voor het beroepsonderwijs blijkt dat deze wijziging uitsluitend betrekking heeft op het ‘niet wettelijk erkende beroepsonderwijs’. Zelfstandig werkende docenten/gastdocenten kunnen met vrijstelling van BTW onderwijs (blijven) verzorgen aan onderwijsinstellingen die wettelijk erkend onderwijs verzorgen. Ook voor verloskundigen die onderwijs verzorgen voor de Nederlandse opleidingen verloskunde blijft de BTW-vrijstelling voor deze werkzaamheden dus behouden.

Als u meer wilt weten over dit onderwerp kunt u contact opnemen met:

Martien Kroeze, mkroeze@knov.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur