KNOV Winkelmandje (0) Menu

Bevallen in hotel nu ziekenhuizen overbelast zijn

21 maart 2020

Nu het in ziekenhuizen in Noord-Brabant alle hens aan dek is vanwege de zorg voor cornonapatiënten, kunnen zwangere en gezonde vrouwen minder goed terecht wanneer ze in het ziekenhuizen willen bevallen. De KNOV bedacht samen met verzekeraars CZ en VGZ een geboortecentrum in het Van der Valk hotel in Uden om poliklinisch bevallen toch mogelijk te maken. Het geboortecentrum gaat aanstaande week al open.

Het geboortecentrum zal bestaan uit een aantal kamers in het Van der Valk hotel Veghel-Uden en zal dezelfde faciliteiten en apparatuur hebben als een normale poliklinische bevalkamer in een ziekenhuis. Een zwangere vrouw kan daar samen met haar verloskundige terecht om de bevalling voor te bereiden en in alle rust en onder veilige condities in te zetten. Charlotte de Schepper, directeur KNOV: “Nederland is in het buitenland befaamd om onze goede geboortezorg, maar ook om de vrijheid die vrouwen hebben om te kiezen tussen thuisbevallen of poliklinisch in het ziekenhuis bij een normale bevalling. Nu de ziekenhuizen in bepaalde regio’s, zoals hier in Brabant, aangeven alle hulp te kunnen gebruiken om de juiste zorg aan coronapatiënten te kunnen bieden, staat die vrijheid onder druk. Bovendien vonden we het als verloskundigen tijd om ons steentje bij te dragen om de ziekenhuizen te ontzien in deze moeilijke tijd. We beginnen dit weekend al met het ombouwen van hotelkamers.” Hoeveel zwangeren straks in het geboortecentrum zullen bevallen, valt nu nog moeilijk in te schatten.

Verloskundigen helpen ziekenhuizen te ontlasten

De KNOV maakt zich ook in andere regio’s sterk om poliklinische bevallingen mogelijk te maken. Charlotte de Schepper: “Samen met de beroepsverenigingen van de gynaecologen (NVOG) en kinderartsen (NVK) en BO geboortezorg hebben we afgelopen week lokaal afspraken met ziekenhuizen gemaakt zodat poliklinische bevallingen in ziekenhuizen doorgang kunnen blijven vinden. De koepelorganisaties van de ziekenhuizen (NVZ en NFU) proberen zich hier ook sterk voor te maken, maar in de praktijk zien we dat ziekenhuizen nu vooral gericht zijn op acute hulp aan coronapatiënten. En dat begrijpen we uiteraard compleet. Vandaar dat we als beroepsvereniging in goed overleg met de ziekenhuizen ook in andere regio’s proberen om ziekenhuizen te ontlasten en zwangeren de kans te geven om poliklinisch te bevallen. We zullen, ook in die regio’s, naar inventieve en creatieve manieren moeten zoeken om dat te regelen. Het is op dit moment alles uit de kast.”

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur