KNOV Winkelmandje (0) Menu

Acute verloskundige zorg overal en voor iedereen binnen 45 minuten

17 januari 2012

Haarlem, Dokkum, Zevenaar, Meppel en zo kunnen we nog even doorgaan. Allemaal plaatsen in Nederland waar ziekenhuisbesturen of zorgverzekeraars aangeven de verloskundige ziekenhuiszorg te willen/moeten afstoten. In totaal gaat het om circa 20-tal ziekenhuizen - meestal streekziekenhuizen - door heel het land. Net als zwangeren, verloskundigen en gynaecologen is de KNOV met jullie meer dan bezorgd over deze ontwikkeling. Bezorgd, omdat hierdoor in menig regio de reistijd van en naar het ziekenhuis te groot wordt. Te groot, omdat bij acute verloskundige zorg elke minuut telt. En tijd = leven. Voor veel andere zorgtaken is verdergaande specialisatie (lees concentratie) van ziekenhuizen wellicht mogelijk zonder kwaliteitsverlies, maar acute verloskunde is een andere tak van sport. Iedere zwangere in Nederland moet vanaf het eerste telefoontje binnen 45 minuten op een verloskamer zijn. Daar mag geen minuut bijkomen; ongeacht van waar je woont. Dat is en blijft onze inzet.

Concentratie van verloskundige zorg voor alles?
De minister vindt dat ook, althans dat zegt ze. De 45 minutennorm is haar heilig. Maar ondertussen lijken andere factoren zwaarder te wegen. Blijkbaar moet het eerst 'goed fout gaan’ voordat ziekenhuisbesturen, zorgverzekeraars, NZa en minister inzien dat acute verloskundige niet planbaar is. Acute verloskundige zorg moet voor iedere zwangere in de buurt zijn. De minister kan zich niet blijven verschuilen achter andere partijen. Zij gaat over de kwaliteit van de zorg en moet de regie rol pakken! Als acute verloskundige zorg niet in het concentratieplaatje past moet de minister handelen in plaats van wegkijken. Hoeveel is de concentratie van ziekenhuizen deze minister waard? De 45 minutennorm is keihard. Zij is daar verantwoordelijk voor. Dit houden wij de minister keer op keer voor ogen!

Wat doet de KNOV om 'witte vlekken' in de acute verloskundige zorg te voorkomen?
De KNOV is al geruime tijd actief (voor- en achter de schermen) om de concentratie van ziekenhuiszorg daar waar dit een duidelijke verslechtering oplevert voor zwangere en baby, te voorkomen. Het is aan ons om jullie hierover nog beter en sneller te informeren. Dit kan bij zaken die achter de schermen plaatsvinden (lees: lobby), niet altijd actueel transparant kan zijn.

We hebben specifieke ondersteuning kunnen bieden in lokale/regionale kwesties. Juist om te voorkomen dat het wiel telkens opnieuw moet worden uitgevonden, maken we hierbij gebruik van een aantal ontwikkelde en beproefde concepten. Gelukkig staan we niet aan het begin en is er, zeker vanuit ondermeer de kringen Meppel, Almelo/Hengelo en Dokkum, al veel goed werk verricht. Wat is er zoal gedaan?

 • De KNOV heeft in december 2011 een conference call gehouden voor verloskundigen in verschillende regio’s waarin concentratie actueel speelt. Dit overleg zal de komende periode terugkomen. Belangrijke boodschap hierbij is tijdig informeren van de KNOV en daarnaast het stellen van een zo specifiek mogelijke (hulp)vraag.
 • Eind december heeft de KNOV vanuit verschillende teams inhoudelijke input gegeven zodat Nelleke Gosker namens de Kring Meppel een uitgebreide brief aan de minister heeft kunnen versturen. Dit mooie voorbeeld van een co-makership beoogt helder en onweerlegbaar (betrokkenen en/of derden) te informeren over dit onderwerp.
 • De KNOV heeft ondersteuning gegeven zodat Janke de Vries namens de Kring Dokkum een overtuigende presentatie kon houden tijdens een werkbezoek van Tweede Kamerleden, zorgverzekeraar, IGZ e.d. aan het ziekenhuis in Dokkum.
 • De KNOV heeft tijdens dit werkbezoek in Dokkum formeel en informeel met zowel bestuurders, politici, specialisten en natuurlijk het actiecomité gesproken over het gewenste toekomstbeeld voor acute verloskundige zorg.
 • De KNOV was ter plekke bij het aanbieden van de petitie 'Red de Sionsberg' aan de vaste kamercommissie VWS nadrukkelijk steun en ook hier weer ons standpunt meegegeven aan diverse politici.

De volgende acties volgen

 • Volgende week verstuurt de KNOV verschillende briefvarianten naar verloskundigen in regio’s waar concentratieperikelen zijn. Dit mede ter informatie aan alle betrokkenen voor een aankomend overleg in de Tweede Kamer.
 • Ook zal de KNOV op korte termijn de feitelijke argumentatie met behulp van verschillende (moderne) communicatiemiddelen beschikbaar stellen.
 • Volgende week ontvangen de deelnemers aan het 'concentratieoverleg’ een nieuwe uitnodiging. Dit overleg krijgt wat ons betreft een periodiek karakter.
 • Tot slot onderzoekt de KNOV of de verloskundigen van het 'concentratieoverleg’ op korte termijn een professionele (ééndaagse) training onderhandelen kunnen volgen.

Kennis is macht; geef elkaar de macht
Het is belangrijk dat we opgedane kennis en ervaringen met elkaar delen. Hoe zorg je dat je gehoord wordt? Wat heb je gedaan om aan tafel van de ziekenhuisdirectie te komen? Hoe kun je samen met gynaecologen en andere partijen optrekken om verloskunde voor je ziekenhuis te behouden? Hoe zorg je ervoor dat je niet overvallen wordt door informatie vanuit het ziekenhuis?
Op het forum kunnen jullie informatie met elkaar delen. Wat werkt wel/niet goed als je al met concentratie te maken hebt? Kortom, houd elkaar op de hoogte en deel opgedane kennis met elkaar. En neem tijdig contact op met de KNOV!


Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • Twitter
 • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur