KNOV Winkelmandje (0) Menu

5 mei: Internationale Dag van de Verloskundige

05 mei 2020

Vandaag is het de Internationale Dag van de Verloskundige. Een dag waarop de inzet voor het nieuwe leven en de goede zorg voor zwangeren en pas bevallen vrouwen extra op warme belangstelling kan rekenen. Het is een dag waarbij we speciaal denken aan onze internationale collega’s die de verloskundige zorg soms onder andere omstandigheden moeten verlenen.

Zo anders is ook de tijd waarin we nu leven. De maatregelen die we samen hebben moeten treffen om veilige en verantwoorde zorg te kunnen blijven leveren in deze coronacrisis, staan soms haaks op onze persoonlijke stijl en werkwijze. Neem alleen al de fysieke afstand die we van elkaar moeten nemen. Een namasté of een bemoedigende knik om iemand een hart onder de riem te steken… Het is echt anders dan een hand vasthouden of een arm om iemands schouder leggen.

De Internationale Dag van de Verloskundige valt in het Internationale Jaar van de Verloskundige. Normaalgesproken, en zeker dit jaar, zouden er wereldwijd grote evenementen plaatsvinden. De International Confederation of Midwives (ICM) heeft in deze crisis alternatieve manieren bedacht om er toch bij stil te staan. Zo wordt er vandaag een 24 uur durende online conferentie gehouden: The Virtual International Day of the Midwife. De conferentie is gratis te bekijken. Keynotes speakers zijn onder andere Sheena Byrom en Saraswathi Vedam. En om 15.15 uur is een WHO-sessie te volgen via ZOOM. Daarin spreekt ‘onze’ ICM-president Franka Cadee met Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General.

Mijn waardering voor jullie, verloskundigen, is enorm. We zijn samen al een heel eind gekomen en ik wens iedereen -op deze bijzondere dag- toe dat we samen veilig, gezond en met de beste zorg voor pasgeboren kinderen, vrouwen en hun partners door deze crisis komen. We hebben nog een lange weg te gaan, maar ik durf in dit bijzondere jaar al een beetje vooruit te kijken. Voorlopig treffen we elkaar nog digitaal, maar ik hoop oprecht dat we elkaar snel weer persoonlijk ontmoeten. Tot die tijd: Namasté en een enorm applaus voor jullie allemaal.

Hartelijke groet!

Carola Groenen
Voorzitter bestuur KNOV
#mijnhartvoordezorg

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid