KNOV Winkelmandje (0) Menu

Twinning

Gepubliceerd: 16 juni 2021, laatste update: 12 oktober 2021

Twinning uitgelegd

Samenwerken aan de continuïteit van zorg aan zwangere vrouwen. Dat is de gedachte achter dit Twinning project en daarmee het belangrijkste doel. Twinning is:

Een cross-cultureel wederkerig proces waarbij twee groepen mensen samenwerken aan het bereiken van een gemeenschappelijk doel.

Het gaat dus om een ontmoeting tussen 2 culturen. Niet zozeer 2 nationaliteiten, want we zien dat wij als verloskundigen uit de 1ste, 2de en 3de lijn ook allemaal vanuit een andere cultuur, omgeving, werken. Hoe mooi is het als we die culturen, en onszelf dus, nog beter met elkaar in verbinding brengen? Ook dat beogen we met dit project.

Een Twinning project binnen onze eigen landsgrenzen

Eerder hebben al Twinning projecten plaatsgevonden in Sierra Leone, Marokko en IJsland. Binnen de KNOV is er dus al de nodige expertise met Twinning en dat geldt ook voor midwives4mothers (m4m).

Check ons online magazine van Twinning met IJsland. Dat geeft een goede indruk van eerdere ervaringen en resultaten.

Promotieonderzoek naar Twinning

Op 9 oktober 2020 promoveerde Franka Cadée op het onderwerp Twinning. De titel van haar proefschrift luidt: ‘Twinning, a promising dynamic process to strengthen the agency of midwives’.

Het onderzoek laat zien dat succesvolle Twinning geen lineair proces is. Het is niet voorspelbaar, maar eerder dynamisch en complex. Als je die dynamiek en complexiteit de ruimte geeft en tegelijkertijd werkt aan gedeelde waarden en gezamenlijke, inspirerende doelen, kan Twinning leiden tot positieve resultaten en zelfs tot het verbeteren van de zelfbeschikking van verloskundigen wereldwijd. Die zelfbeschikking is belangrijk, omdat uit internationale publicaties blijkt dat verloskundigen een sleutelrol spelen om moeder- en kindzorg wereldwijd te verbeteren, maar zij door patriarchale systemen onvoldoende zelfbeschikking hebben om deze rol optimaal te kunnen vervullen.

Het proefschrift van Franka lees je hier.

Een dynamisch proces

Ook dat hoort bij Twinning. Vooraf is niet helemaal te voorspellen hoe het project verloopt. De Twins komen voor verrassingen en uitdagingen te staan waardoor een onvoorspelbare en tegelijkertijd ook een gezamenlijke en inspirerende reis ontstaat.

Dit gaan de Twins zoal doen

Aan het begin van het project kiest iedere Twin een eigen deelproject. Dit deelproject levert uiteindelijk een bijdrage aan het grotere doel, de continuïteit van zwangere vrouwen verbeteren.

De reis neemt hen vervolgens mee naar een aantal workshops, 2 (buitenlandse) studiereizen, een congresbezoek en het meekijken in elkaars keuken.

Na de start in juni 2021, eindigt de reis in december 2022 in de vorm van een eindtentoonstelling. Dan laat iedere Twin aan de hand van zijn ervaringen de eigen bijzondere reis zien.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur