KNOV Winkelmandje (0) Menu

KNOV-projecten

Gepubliceerd: 25 september 2013, laatste update: 26 maart 2020

twin2twin

De KNOV zet zich in voor millenniumdoel 5, het verminderen van moedersterfte door zwangerschap of bevalling, door middel van het Twin2Twin programma met Sierra Leone (2009-2012) en Marokko (2013-2016).

Doelen twin2twin project

Het twin2twin project heeft de volgende doelen:

  • Ondersteuning van en partnerships met organisaties van verloskundigen in ontwikkelingsgebieden
  • Wederkerige ondersteuning van en partnerships met organisaties van verloskundigen in ontwikkelingsgebieden

twin2twin project Sierra Leone

Het eerste twin2twin-project van de KNOV is dat met zusterorganisatie SLMA (Sierra Leone Midwives Association). Van 2009 tot 2012 werkten beide beroepsorganisaties aan het twinning-project Sierra Leone. Hoofddoel was de kinder- en moedersterfte in Sierra Leone terug te dringen.

In 2009 was de kans op moedersterfte voor vrouwen in hun vruchtbare levensbare levensfase 1 op de 8, in 2012 is de schatting 1 op 20. Het land is hiermee - samen met Afghanistan- koploper op het gebied van moeder- en babysterfte. Buitenlandse Zaken (ontwikkelingssamenwerking) en Cordaid steunen het twin2twin-project, net als de regering van Sierra Leone.

Voor dit twin2twin project waren 25 Nederlandse verloskundigen gekoppeld aan 25 collega’s uit Sierra Leone. Zij wisselden voor een periode van 4 jaar intensief kennis en ervaringen uit. De koppels Nederlandse en Sierra Leonese verloskundigen werkten intensief samen om de hoge sterftecijfers rond de bevalling in Sierra Leone terug te dringen. Het opzetten van een sterke beroepsorganisatie, in dit door burgeroorlogen geteisterde land, was daarbij van wezenlijk belang.

Het internationale twin2twin project van en door Nederlandse verloskundigen en verloskundigen van de Sierra Leone Midwives Association (SLMA) is het eerste project dat vanuit de stichting m4m werd gefinancierd samen met financiering van Ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse zaken (buZa).

Start twin2twin project met Marokko

Maandag 10 december 2012 gaf kamerlid Khadija Arib, ambassadrice van het twin2twin-project Marokko, het startsein van een nieuw samenwerkingsverband van verloskundigenorganisaties.
Op 1 januari 2013 startte het verloskundig project met zusterorganisatie AMSF uit Marokko.

In Marokko sterven 10 keer zo veel vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling dan in Nederland. Vooral buiten de grote Marokkaanse steden zijn weinig verloskundigen werkzaam. Nederlandse en Marokkaanse verloskundigen ondersteunen elkaar door wederzijdse kennisuitwisseling. Hiervan profiteren niet alleen Marokkaanse zwangeren in Marokko, maar ook de Nederlands-Marokkaanse zwangeren.

twin2twin methode in een ‘twin2twin guide’

De ‘twin2twin guide’ (ISBN 978-90-810510-5-7) is ontwikkeld naar aanleiding van het succesvolle twin2twin project tussen de beroepsorganisaties van verloskundigen uit Nederland (KNOV) en Sierra Leone (SLMA). In deze gids staat hoe ‘twin2twin’ wordt opgezet: het koppelen van zorgverleners uit verschillende landen die kennis en ervaringen uitwisselen.

Ook andere ontwikkelingsprojecten of beroepsgroepen hebben voordeel van deze methode omdat het makkelijk toepasbaar is.

Meer informatie

Website van midewives4mothers

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur