KNOV Winkelmandje (0) Menu

Verloskunde wereldwijd

Gepubliceerd: 03 september 2013, laatste update: 26 maart 2020

In Nederland zien we zwangerschap en bevalling als natuurlijke processen waar in principe geen ingrepen aan te pas hoeven te komen. De verloskundige begeleidt de zwangerschap, baring en kraambed, signaleert mogelijke risico’s en kan bij complicaties onmiddellijk een beroep doen op specialistische medische hulp van bijvoorbeeld een gynaecoloog. Wereldwijd zijn hierin grote verschillen.

Grote verschillen

Wereldwijd zien we een breed spectrum in de zorg voor zwangeren, moeder en kind. Aan de ene kant van dit spectrum, zoals in grote delen van sub Sahara Afrika, Azië en Zuid-Amerika zijn er onvoldoende verloskundigen en kan er bij complicaties meestal geen specialist worden ingeschakeld. Aan het andere uiterste van dit spectrum, zoals in de meeste westerse landen, is vanaf het begin al een specialist betrokken bij de begeleiding en is het de hoeveelheid (onnodige) medische interventies die aandacht behoeft. Nederland neemt hierin een speciale positie met het behoud van de fysiologie én een goed georganiseerde verloskundig systeem.

Schrijnend tekort aan verloskundigen

Er is een schrijnend te kort aan verloskundigen wereldwijd. De film 'Het werk van verloskundigen (a midwive’s work)' geeft een goede schets van het belang van verloskundige zorg voor alle zwangeren.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid