KNOV Winkelmandje (0) Menu

Visietraject 'verloskunde in 2025'

Gepubliceerd: 29 juni 2017, laatste update: 12 februari 2019

Methode

Het faciliteren van dit proces gebeurt met beproefde methodes.

'De kunst van het vragen stellen'

Tijdens dit traject wordt regelmatig gewerkt in workshops. In die workshops wordt gewerkt met post-its. De methodiek zorgt ervoor dat input van alle deelnemers zorgvuldig mee genomen wordt en beschikbaar blijft. Dat wat in het dagelijks leven een razendsnel en vaak onbewust proces is om een mening te vormen of een beslissing te nemen, wordt in de stapsgewijze methode doelbewust vertraagd en uitvergroot. De stappen van waarneming, reflectie, interpretatie en conclusie worden stuk voor stuk collectief doorlopen. Het resultaat daarvan is een rijkere en helderdere uitkomst, waarbij ook duidelijkheid is over welk deel gezamenlijk gedragen wordt en waar concrete verschillen zitten.

Deze werkwijze is gebaseerd op de ICA methode die al decennialang met veel succes wereldwijd wordt ingezet: 'The Art of Focused Conversation' die tot doel heeft om te putten uit de aanwezige 'collectieve wijsheid'. De werkwijze maakt onderdeel uit van de zogenaamde TOP (Technology of Participation) Methode. (2016, Stanfield, R.B. 'The Art of Focused Conversation')

Gedeelde waarden

Een ander belangrijk aspect van de visievorming is het vaststellen van de gemeenschappelijke identiteit. Basis hiervoor zijn gedeelde waarden. Om deze te vinden wordt de McKinsey methode 'Shared Values' gebruikt als eerste uitgangspunt. 'Shared Values' is een onderdeel van het uitgebreidere 7s model dat gebruikt kan worden als volledige analyse van een organisatie of veld. Shared Values is bedoeld als basis om te komen tot een gedragen visie die vervolgens haar invloed heeft op de overige factoren in het veld en organisatie.

De overige zes factoren zijn te onderscheiden in drie harde factoren:

  1. Systeem
  2. Strategie
  3. Structuur
En in drie zachte factoren:
  1. Staff
  2. Style
  3. Skills
In dit model worden de 'Shared Values' gezien als de belangrijkste en eerste zachte factor.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid