Minder leven (Verminderde kindsbewegingen)

Laatste update: 10 november 2021
Plaatsingsdatum: 05 maart 2015

De richtlijn ‘Verminderde kindsbewegingen tijdens de zwangerschap’ (2013) is een gezamenlijk product van de KNOV en de NVOG.   
 
De richtlijn bevat aanbevelingen voor instructies aan cliënten, het verloskundig onderzoek en samenwerking tussen de eerste en tweede lijn bij een melding van verminderde foetale beweging.  
Afname van kindsbewegingen kan een alarmsignaal zijn voor de conditie van de foetus. Zorgvuldige cliëntenvoorlichting, gecombineerd met verloskundige monitoring, kan bijdragen aan verlaging van foetale sterfte en herkenning van een suboptimale foetale conditie of foetale groeivertraging.  

De richtlijn is samengesteld door een interdisciplinaire werkgroep van KNOV en NVOG. De Engelse RCOG-richtlijn ‘reduced fetal movements’ en een Noors protocol voor kwaliteitsverbetering van de zorg bij afname van kindsbewegingen, stonden model voor de Nederlandse richtlijn. 

  • Het VSV-implementatiepakket van de KNOV en NVOG ‘Verminderde kindsbewegingen tijdens de zwangerschap’ biedt handvatten om de richtlijn te implementeren binnen het VSV. Hiermee kun je samenwerkingsafspraken maken omtrent zwangeren met verminderde kindsbewegingen. Het pakket bestaat uit een PowerPoint presentatie, een checklist om werkafspraken te maken en een time task matrix. 

Deze tekst is nog niet geactualiseerd naar de laatste stand van zaken of laatste wetenschappelijke inzichten.

Nieuws

Werkgroepen

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda