SSRI's

Laatste update: 18 september 2021
Plaatsingsdatum: 02 september 2021

SSRI’s (Selectieve Serotonine Heropame Remmers) zijn medicijnen die angst en depressieve klachten kunnen verminderen. Bij een kinderwens of zwangerschap is het gewenst een afweging te maken tussen het verbeteren van de maternale gezondheid en de mogelijk schadelijke effecten bij de foetus door SSRI’s. 
Het gebruik van SSRI’s is de afgelopen jaren sterk toegenomen in Nederland. Zes maanden voor de zwangerschap gebruikt ongeveer 3% van de vrouwen SSRI’s. Ongeveer 2% van de zwangeren gebruikt een SSRI aan het begin van de zwangerschap. Dit percentage daalt naar 1,8% in het tweede en derde trimester. Van de vrouwen die vóór de zwangerschap stopten met SSRI’s, start één op de tien in het tweede of derde trimester weer. 
In Nederland ontbreekt het nog aan interdisciplinaire samenwerkingsafspraken voor het beleid bij gebruik van SSRI’s tijdens zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Daarom werken de KNOV, de NVOG en de NVK aan nieuwe landelijke afspraken in de VIL.

In de nieuwe VIL is er aandacht voor landelijke afspraken over samenwerking in het VSV en met andere disciplines bij psychiatrische problemen rondom de zwangerschap, inclusief SSRI-gebruik. 

Ondersteunende producten 

De KNOV heeft de beschikbare literatuur samengevat in een factsheet. Ook is er een time task matrix ontwikkeld over SSRI-gebruik. Verloskundigen kunnen beide hulpmiddelen gebruiken om het interdisciplinair beleid in het VSV te onderbouwen. 

Deze tekst is nog niet geactualiseerd naar de laatste stand van zaken of laatste wetenschappelijke inzichten.

Lees ook

Nieuws

Overig

Werkgroepen

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda