Indringend opinieartikel Franka Cadée om waardevolle zorg voor zwangeren te behouden

01 maart 2022
Indringend opinieartikel Franka Cadée om waardevolle zorg voor zwangeren te behouden

Vandaag, op dindag 1 maart 2022, heeft Trouw het opinieartikel van Franka Cadée (voorzitter ICM en chef Verloskundige KNOV) geplaatst waarin zij waarschuwt dat de Nederlandse verloskunde op de tocht staat. Dat is zo op het moment dat het experiment integrale bekostiging regulier wordt gemaakt. Daarmee verdwijnt de zeggenschap van de verloskundige doordat grotere organisaties, verbonden aan ziekenhuizen, de zak met geld krijgen en gaan bepalen waar de geboortezorg plaatsvindt.

Dit gaat grote gevolgen hebben voor de keuzevrijheid van de zwangere

De zwangere heeft nu nog een verloskundige dichtbij huis en kan haar zelfs ín haar eigen huis ontvangen. Veel landen buiten Nederland kijken met jaloezie naar wat hier mogelijk is, juist door die best passende geboortezorg. Het is aan de nieuwe minister van VWS en uiteindelijk aan de Tweede Kamer om hier binnen enkele maanden een besluit over te nemen en te voorkómen dat de zorg verder van de zwangere af wordt georganiseerd.

De KNOV heeft in januari een brief met oplossingsrichting aan minister Ernst Kuipers gestuurd

En in februari een vervolgbrief over dat integrale geboortezorg organisaties (IGO’s), die deels werken met de integrale bekostiging, ook onder de reguliere bekostiging door kunnen. Dat is wat de KNOV wil. Van daaruit kan er met het gezamenlijk doorlopen ‘Common Eye traject’ een weg worden ingeslagen die partijen samenbrengt. De KNOV is er van overtuigd dat dat de zwangere echt ten goede komt.

Zwangeren en zorgprofessionals trekken zelf aan de bel

De petitie Noodalarm Geboortezorg is weer gestart. Inmiddels staat de teller op 115.000 handtekeningen waaronder vele zwangeren en zorgprofessionals. Op 15 maart 2022 wordt de petitie aan de Tweede Kamer aangeboden.

Bekijk het KNOV-dossier Integrale bekostiging op KNOV.nl en het volledige opinieartikel in Trouw.