Nederland kleurt donkerrood: adviezen bij risiconiveau zeer ernstig

26 juli 2021

Twee weken geleden stegen de besmettingen in Nederland behoorlijk snel. De risicokaart loopt daar altijd iets achteraan. Daarom was Nederland met 11.000 besmettingen nog 'groen' en nu, met 5.000-7.000 besmettingen, 'donkerrood'.

Consultschema zwangerschap en kraambed blijft onveranderd

De werkgroep Corona heeft naar meerdere aspecten gekeken om het risiconiveau op de routekaart al dan niet aan te passen:

  • Tijdens de lockdown werd duidelijk dat cliënten de verloskundigen en de zorg enorm hebben gemist.
  • De werkgroep ontving berichten dat er in het kraambed -door een afname van het aantal kraambezoeken- zaken niet goed zijn ingeschat.
  • Quarantaineplicht en gevaar voor discontinuïteit van zorg speelt bijna geen rol meer omdat verloskundigen de mogelijkheid hebben zich te laten vaccineren.

De werkgroep staat in nauw contact met het IGJ en de cliëntorganisaties. Zodoende is, ongeacht de huidige besmettingsgraad, besloten om de zorg niet af te schalen. Het advies is dan ook om het aantal consulten tijdens de zwangerschap en in het kraambed volgens protocol te leveren.

Mondkapje en risiconiveau waakzaam

De werkgroep hanteert nog steeds het risiconiveau waakzaam. Dit is niet in lijn met de overheid, maar de coronamaatregelen lijken ook niet op de maatregelen die er in december golden toen de besmettingscijfers overeenkwamen bij een lagere vaccinatiegraad en meer ziekenhuisopnames. De overheid heeft de eigen routekaart met adviezen en regels al eerder losgelaten en adviseert binnen risiconiveaus mogelijke versoepelingen of aanscherpingen. In het risiconiveau waakzaam staat het volgende advies met betrekking tot mondkapjes gebruik:
Overweeg mondneusmasker type IIR en daarnaast handschoenen en/of handhygiëne bij alle zorgverlening langer dan 15 minuten contact op <1,5 meter.

Het staat je vrij hierin zelf afwegingen te maken. Dit is wellicht afhankelijk van of jezelf gevaccineerd bent, hoeveel zwangeren zich hebben laten vaccineren en het gevoel van veiligheid wat het dragen van een mondkapje met zich mee kan brengen voor de zorgverlener en/of de zwangere.

Adviezen

De werkgroep houdt de situatie m.b.t. corona haarscherp in de gaten. De overwegingen zijn gebaseerd op het aantal besmettingen, waar de besmettingen opspelen, in welke leeftijdsgroep deze plaatsvinden en hoeveel ziekenhuisopnames er zijn.