NZa-hoorzitting zorgverzekeraars tariefbeschikking

07 november 2017

Maandag 6 november 2017 vond de NZa-hoorzitting zorgverzekeraars plaats. 26 zorgverzekeraars hebben hun bezwaar tegen de beleidsregel verloskunde 2018 uiteen gezet . Zij zijn het - ondanks een zeer gedegen onderzoek - niet geheel eens met de verhoging van het tarief.

De KNOV is als derde belanghebbende gehoord tijdens de hoorzitting op 6 november. Daar hebben wij ons standpunt nog eens duidelijk kunnen toelichten. Voorafgaand zijn we in een brief uitgebreid ingegaan op de bezwaargronden van de zorgverzekeraars

De tariefherijking

Het NZa tariefonderzoek onder 128 eerstelijns verloskundigenpraktijken toont aan dat het tarief voor de eerstelijns verloskundige zorg achterstallig onderhoud kent en te laag was. De KNOV en haar leden waren verheugd dat de NZa had besloten de achterstand in het tarief verloskundige zorg weg te werken.

Een van de belangrijkste redenen van de NZa om geen doelmatigheidskorting door te voeren, is de implementatie van de Zorgstandaard. Het veld werkt hier hard aan en de verloskundigen spelen hier een cruciale rol in. Dit is tevens bevestigd door een door de NZa in februari 2017 geraadpleegde expertgroep. Veel van de extra taken komen bij de eerstelijns verloskundige terecht, die zij naast haar reguliere werkzaamheden moet uitvoeren. Factoren waarvoor verloskundigen terecht gecompenseerd moeten worden in hun tarief.

Met leden voorbereid

De KNOV heeft als derde belanghebbende deelgenomen aan de hoorzitting. Ter voorbereiding op de hoorzitting hebben we een brainstorm gehad met leden om de zaak samen en goed voor te bereiden. Het was zeer waardevol dit samen te doen.

Het vervolg

De NZa heeft de intentie om medio december met een besluit te komen. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.