Rookvrij zwanger (worden): nieuwe tools voor ondersteuning door zorgverleners

27 december 2021
Rookvrij zwanger (worden): nieuwe tools voor ondersteuning door zorgverleners

Is iemand die rookt minder vruchtbaar?
Is er meer kans op een miskraam als de zwangere rookt?
Zijn er gevolgen voor de ontwikkeling van het kind? 

De nieuwe factsheet Rookvrij zwanger worden van de Taskforce Rookvrije Start en het Erasmus MC geeft antwoord op deze en andere vragen. 

Nieuw: telefonische coaching en geupdate folder

De Taskforce Rookvrije Start roept zorgverleners op om in gesprek te gaan met ouders met een kinderwens en biedt hiervoor nieuwe hulpmiddelen. Zo kunnen zorgverleners deze ouders nu ook aanmelden voor de telefonische stoppen-met-roken coaching Rookvrije Ouders. De coaches van Rookvrije Ouders zijn apart opgeleid om ouders, zwangere vrouwen, partners en stellen met een kinderwens te begeleiden. 

De folder voor wensouders is update en gratis te bestellen. 

Voor zorgverleners: een nieuw digitaal zorgpad

Dit zorgpad laat zien welke stappen je als zorgverlener doorloopt als je in gesprek gaat met wensouders die roken. 

Meer informatie vind je in het nieuwsbericht op Trimbos.nl, op rookvrijestart.nl, in de toolkit of stuur een mail naar rookvrijestart@trimbos.nl. 

Kijk ook eens bij de toolboxen over alcohol, voeding én roken van ons project Vroegsignalering Leefstijl & Zwangerschap. 

“Een kansrijke start begint al ver voor de bevruchting. Roken veroorzaakt schade aan zowel eicellen als zaadcellen. Het heeft gevolgen voor de vruchtbaarheid, het verloop van de zwangerschap én de gezondheid van het kind. Er valt dan ook veel gezondheidswinst te behalen als we stellen vóór de conceptie bereiken met voorlichting over deze risico’s en hen vroegtijdig beleiden naar effectieve hulp bij stoppen met roken.” - Clasien van der Houwen, gynaecoloog en voorzitter Taskforce Rookvrije Start