Nieuwsbericht

20 september 2018

Op 16 juli 2018 heeft de NZa een beslissing genomen op het bezwaar tegen de tarieven voor verloskundige zorg 2018 gebaseerd op het door de NZa uitgevoerde tarievenonderzoek.

Daarin heeft de NZa besloten de tarieven licht te verlagen en de verlaging die in 2018 had moeten plaatsvinden, te verdisconteren in een eenmalige (extra) korting in 2019. De zorgverzekeraars zijn het niet eens met de beslissing op bezwaar en gaan in beroep.

College van Beroep

Het beroep tegen de beslissing op bezwaar wordt ingediend bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste rechterlijke instantie voor dit soort zaken. Ondanks het beroep van de zorgverzekeraars blijft de beslissing op bezwaar in de tussenliggende periode van kracht.

Verloop tot nu toe

  • De NZa heeft naar aanleiding van een tarievenonderzoek de nieuwe (hogere) tarieven verloskunde vastgesteld in de prestatie- en tariefbeschikking d.d. 11 juli 2017 met ingang van 1 januari 2018.
  • Zorgverzekeraars hebben daar bezwaar tegen gemaakt. De KNOV is als (derde)belanghebbende betrokken geweest bij de bezwaarprocedure en heeft gereageerd op de ingediende bezwaren.
  • De NZa heeft n.a.v. het bezwaar een vervolg tarievenonderzoek uitgevoerd onder onze leden.
  • De NZa heeft 16 juli 2018 een beslissing op bezwaar genomen en daarbij de tarieven iets lager dan oorspronkelijk, maar nog steeds aanzienlijk hoger dan in 2017, vastgesteld.

Reactie KNOV

De KNOV acht de onduidelijkheid over de tarieven onwenselijk en kan zich niet vinden in het beroep van de zorgverzekeraars. De KNOV zet zich wederom in om de stem van de verloskundigen te vertolken en zal het CBb verzoeken om als (derde) belanghebbende deel te mogen nemen aan de beroepsprocedure.