Nieuwsbericht

01 oktober 2020

Zorgverzekeraars, met uitzondering van EUCARE, komen zorgaanbieders met een bijdrage tegemoet in de extra uitgaven die zij maken tijdens de coronapandemie. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland op hun website. Zorgverzekeraars Nederland geeft aan dat zorgaanbieders die de tegemoetkoming voor de extra coronakosten over 2020 aanvragen, deze in 2021 krijgen uitgekeerd. Het betreft een regeling voor een grote groep zorgaanbieders, voornamelijk met een jaaromzet kleiner dan 10 miljoen euro.

Percentage

De vergoeding voor iedere zorgaanbieder wordt berekend op basis van een percentage van de jaaromzet van 2020. Zorgverzekeraars Nederland zal, met behulp van een onafhankelijk bureau, de percentages toespitsen op de specifieke situatie van de verschillende beroepsgroepen.

Voor het vaststellen van de percentages worden de kosten meegewogen voor:

  • extra inhuur van personeel voor coronazorg of voor het garanderen van beschikbaarheid;
  • persoonlijke beschermingsmiddelen waaronder mondkapjes, handschoenen en
  • desinfectiemiddel;
  • tijdelijke aanpassingen om te voldoen aan de anderhalvemeter-samenleving zoals stickers
  • voor bewegwijzering en plexiglasschermen;
  •  schoonmaak en afvalverwerking.

De percentages voor de verschillende beroepsgroepen worden op dit moment ingeschat tussen 0,20% en de 0,80% van de jaaromzet 2020.

Vervolg

In 2021 worden de definitieve percentages vastgesteld en gecommuniceerd. Zorgaanbieders ontvangen dan ook meer informatie over het aanvragen van de bijdrage. Om de administratieve lasten voor alle betrokkenen beperkt te houden, hebben zorgverzekeraars een drempel van vijftig euro ingesteld voor de tegemoetkoming per zorgverzekeraarsconcern.

Meer informatie

Meer informatie over de regeling en de meestgestelde vragen staat op de website van Zorgverzekeraars Nederland. Heb je andere vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.