Nieuwsbericht

09 maart 2021

Prof. Corine Verhoeven. Prof. Ank de Jonge en Prof. Marianne Nieuwenhuijze wonnen samen het White Ribbon Award voor hun bijdrage aan goede respectvolle zorg voor zwangeren.

White Ribbon Nederland is de Nederlandse tak van de Internationale Organisatie White Ribbon Alliance. Beide organisaties komen op voor de rechten van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen. Eens per jaar houdt White Ribbon Nederland een diner waar ze onder andere het Award uitreiken aan iemand die zich heeft ingezet voor hun doel. Dit jaar zijn meerdere kandidaten voorgedragen, waaronder Prof. Corine Verhoeven. Prof. Ank de Jonge (voorgedragen door de KNOV) en Prof. Marianne Nieuwenhuijze. White Ribbon koos ervoor het Award uit te reiken aan alle drie de Professoren. Ze delen samen één beeld dat uiteindelijk bij de KNOV komt te staan

Seksuele en reproductieve rechten

In veel landen wereldwijd, ook in Nederland rust een taboe op seksualiteit. Niet iedereen in lage inkomensladen kan voorbehoedmiddelen of aidsremmers krijgen. Veel vrouwen bevallen zonder deskundige begeleiding. Dit belemmert een eerlijke en gelijke ontwikkeling. Seksuele en reproductieve rechten zijn er om dit te voorkomen. Ze maken deel uit van de rechten van de mens en werden door bijna alle landen in de wereld ondertekend, ook door Nederland.