Nieuwsbericht

12 januari 2023

Stichting White Ribbon, die zich inzet voor het verminderen van moedersterfte, organiseert op 11 maart 2023 haar jaarlijks symposium. Tijdens dit symposium wordt ook de White Ribbon award 2023 uitgereikt én komt de Award van 2021 naar de KNOV.

Met de jaarlijkse White Ribbon Award eert de Stichting hulpverleners in de geboortezorg die met hun inzet, kennis en praktisch werk een positieve bijdrage leveren aan de medische en maatschappelijke ontwikkeling van een gemeenschap, inzake moeder- en kindzorg, ergens in de wereld. In 2021 is de white ribbon award op bijzondere nominatie door Prof. Jos van Roosmalen uitgereikt aan de KNOV, voor haar bijdrage aan de academisering van de verloskunde. Én aan de drie Nederlandse verloskundigen die in 2020 allen tot hoogleraar fysiologische verloskunde werden benoemd. Wat van groot belang was voor de academische statuur van de fysiologische verloskunde in Nederland en daarbuiten.

Op reis

De award is op reis gegaan langs de drie hoogleraren, Prof. Dr Ank de Jonge, Prof. Dr Corine Verhoeven en Prof. Dr Marianne Nieuwenhuijze. Marianne had de award als laatst en neemt hem op 11 maart mee naar het White ribbon symposium in Rotterdam. Hier wordt hij overgedragen aan de KNOV en gaat daarna mee naar het KNOV-kantoor in Utrecht. In 2022 werd de Award uitgereikt aan Dr. Jules Schagen van Leeuwen voor zijn buitengewone werk voor de verloskunde in low income countries. De winnaar van 2023 wordt eind januari bekendgemaakt.

Symposium 2023

Het internationale White Ribbon Symposium “What the World needs Now” wordt gehouden op zaterdag 11 maart 2023, om 14.00 uur in Restaurant Lommerrijk in Rotterdam.

De sessies gaan over het streven naar vermindering van de hoge moedersterfte, maternale mortaliteit en morbiditeit in de wereld. De sprekers zijn:  

  • Professor Helena Lindgren, verloskundige in Zweden
  • Catharina Ooijens en Morwhenna José, doula in Nederland
  • Professor Tarek Meguid, gynaecoloog in Namibië

Registreren voor het symposium kan door te mailen naar info@whiteribbon.nl.