Nieuwsbericht

18 augustus 2020

De KNOV is betrokken geweest vanuit de klankbordgroep bij de ontwikkeling van de interactieve PDF van de ‘10 Ontwerpelementen voor (online) informatie over en ondersteuning bij borstvoeding’ door TNO. TNO: “Borstvoeding is en blijft een heel belangrijk onderwerp, waar alle leden van de klankbordgroep zich nauw bij betrokken voelen en zich op allerlei vlakken voor inzetten. Omdat er in Nederland al veel informatie- en ondersteuningsmogelijkheden rondom borstvoeding bestaat, is ervoor gekozen 10 ontwerpelementen te formuleren, die aangeven welke aspecten behulpzaam zijn bij (digitale) informatie en ondersteuning over borstvoeding. Het document bevat aanknopingspunten voor het ontwikkelen en verbeteren van borstvoedingsinformatie en -ondersteuning voor ouders.”

Tineke de Backer zat namens de KNOV in de klankbordgroep voor het TNO-document 10-ontwerpelementen. Zij heeft diverse malen input geleverd namens de KNOV. Helaas zijn voor ons essentiële aanpassingen niet doorgevoerd en is het eindresultaat wat ons betreft niet stimulerend en motiverend genoeg ten aanzien van borstvoeding. Het accent ligt grotendeels op moeilijkheden. Dat borstvoeding de norm zou moeten zijn komt niet voldoende uit de verf. Verder is het document niet voldoende in lijn met de WHO Gedragscode. De KNOV onderschrijft de verklaring van de WHO over de voeding van baby's en jonge kinderen, waarin onder meer staat: Geef alle (aanstaande) ouders van zuigelingen voorlichting over de voordelen en kwaliteiten van borstvoeding.

Desondanks zouden wij ons kunnen voorstellen dat, met in achtneming van bovenstaande kanttekeningen, het document ondersteuning biedt, wanneer praktijken (online) informatie over borstvoeding ontwikkelen.