Nieuwsbericht

27 oktober 2022

De KNOV heeft diverse vragen gekregen inzake de 12 maanden-clausule m.b.t. waarneming (art. 12.3). Wij hebben hierover contact gehad met VGZ en gezamenlijk de volgende terugkoppeling geformuleerd:

De betreffende passage is niet nieuw (ook in eerdere contracten stond deze clausule al), maar heeft dit jaar wel meer aandacht gekregen in de besprekingen. VGZ heeft uitgelegd waarom zij waarde hecht aan deze passage. De KNOV heeft aangegeven waar de bezwaren liggen vanuit de verloskundigen en daar is vervolgens uitgebreid over gesproken. Op basis daarvan is geconstateerd dat dit thema veel aanknopingspunten biedt voor een verdere gezamenlijke, inhoudelijke en toekomstgerichte verdieping. Ook hebben we geconcludeerd dat deze clausule voor de 2023-overeenkomst feitelijk geen implicaties heeft: de termijn van de clausule en de termijn van de overeenkomst lopen immers 1-op-1 gelijk. 

Voor het jaar 2024 wordt er weer een nieuwe overeenkomst gesloten waarbij de clausules uit 2023 verlopen zullen zijn. Er is afgesproken de genoemde verdieping de komende periode op te pakken, teneinde tijdig input te leveren voor de 2024-overeenkomst; de eerste afspraak hiervoor staat inmiddels in de agenda.