Nieuwsbericht

17 augustus 2018

Eén van de verplichtingen in de Zorgstandaard is het perinataal webbased dossier. Om tot een landelijke structuur te komen voor gezamenlijke digitale gegevensuitwisseling heeft CareCodex, in opdracht van VWS en in samenwerking met Nictiz, Perined en CPZ, het 'Framework realisatie ECD Geboortezorg 2018-2022' opgesteld. Vanuit dit kader is de afgelopen maanden gestart met de ontwikkeling van het landelijk samenwerkingsprogramma Babyconnect.

Babyconnect wordt ontwikkeld voor veilige digitale informatiedeling tussen zorgverleners en zwangeren/kraamvrouwen & zorgverleners onderling. De gegevens in uw systemen kunnen door het programma gekoppeld worden aan systemen van ketenpartners. Het programma Babyconnect wordt gefinancierd door VWS en door CareCodex uitgevoerd, onder leiding van RSO Nederland in samenwerking met CPZ en Nictiz. Naast deze partijen wordt de afstemming en samenwerking gezocht met andere betrokken instanties en met een breed scala aan actuele en relevante trajecten en programma's.

Beoogde resultaten

De beoogde resultaten van Babyconnect voor 2018 zijn:

  1. Zorgen voor implementatieplannen en komen tot daadwerkelijke implementatie in twee pilotregio's:
    • Amsterdam (deelnemende VSV's zijn Amsterdam Oost-Centrum en Amsterdam West); o.l.v. RSO Sigra
    • Noord Holland Noord (deelnemende VSV's/IGO's: Midden Kennemerland, Geboortehart met overige leden van VSV West Friesland/Waterland); o.l.v. RSO Zorgring
  2. Opstellen van een 'Roadmap' voor implementatie in de geboortezorg in Nederland (in de overige 74 VSV's)
Opstellen van een zorgbreed opschalingsplan

Framework 2018 -2022; Realisatie digitaal informatie delen in geboortezorg Nederland

Het Framework met de landelijke structuur is opgesteld volgens een advies van Nictiz aan VWS, als eerste stap naar informatiedeling voor integrale geboortezorg. Dit framework stelt kaders om tot de digitale uitwisseling en het delen van gegevens in de geboortezorg te komen, met ook ontsluiting naar de cliënt.

Het Framework bevat voor verloskundigen de juiste uitgangspunten, zoals:

  • Verloskundigen kunnen blijven werken in de eigen systemen die in de verloskundigenpraktijk zijn opgezet (overstappen naar een ander systeem is niet noodzakelijk).
  • Zwangeren kunnen hun eigen gegevens inzien.
  • Volledig, actueel en betrouwbaar multidisciplinair elektronisch dossier dat op ieder moment veilig te raadplegen is door direct betrokken zorgverleners.
    • Uitwisseling van gegevens is mogelijk binnen en tussen (ketenpartners van) het VSV
    • Uitwisseling van gegevens is alleen na toestemming van de zwangere mogelijk
  • Onafhankelijke databroker (gegevens komen niet bij andere partijen terecht).
  • Voldoet aan alle wet- en regelgeving en betrekt relevante ICT-ontwikkelingen, zoals AVG en MedMij.

Webbased dossier

In een perinataal webbased dossier (PWD) hebben direct betrokken zorgverleners de mogelijkheid om de gegevens van de cliënt in te zien, ook wanneer deze bij een andere zorgverlener terecht komt. Er kan dan vanuit één (virtueel) dossier worden gewerkt; een belangrijke wens bij de invulling van integrale zorg. Daarnaast moet het voor cliënten vanaf 2020 mogelijk zijn om online hun eigen gegevens in te zien. Er wordt door verschillende partijen gewerkt aan oplossingen om dit mogelijk te maken. Door de ontwikkeling van het PWD komt er een PWD-woordenboek met eenheid van taal en kunnen gegevens gemakkelijker uitgewisseld worden.

Betrokkenheid verloskundigen

Betrokkenheid van de gebruikers bij de ontwikkeling van het programma is essentieel om tot werkende oplossingen te komen die naar tevredenheid gebruikt kunnen worden. Voor Babyconnect zijn om die reden voor de zomer vier gebruikersgroepen samengesteld voor cliënten/patiënten, zorgverleners, zorgorganisaties en statistiekbeheerders/ wetenschappelijk onderzoekers. De eerste bijeenkomsten hebben plaatsgevonden en de uitkomsten zullen worden meegenomen in het opschalingsplan.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden in onderstaande documenten