Nieuwsbericht

24 juni 2021

Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Gezondheidsraad nieuwe voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen gedaan. Het Voedingscentrum heeft deze aanbevelingen vertaald naar een aantal nieuwe voedingsadviezen. Hieronder lichten we een aantal van die adviezen voor je uit.

Zorg voor de juiste hoeveelheden vitamines en mineralen via voeding

  • Calcium: bijvoorbeeld via zuivel en brood
  • Jodium: via zuivel zoals melk en yoghurt, eieren en vis
  • IJzer: via vlees, vis, plantaardige volkorenproducten en groente

Op de website van het Voedingscentrum staat meer informatie voor zwangeren over hoe ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Eet 2 x in de week vis

Vis verlaagt het risico op vroeggeboorte en is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby. Het gaat dan om:

  • 1x in de week vette vis zoals zalm
  • 1x in de week magere vis zoals tilapia

Het Voedingscentrum heeft een compleet visadvies op de website staan en zwangeren kunnen de vis ook checken in de app ZwangerHap.

Vermijd deze producten:

  • Alcohol
  • Lever

Beperk de inname van deze producten:

  • Leverproducten
  • Cafeïne
  • Soja
  • Zoethout
  • Bepaalde soorten kruidenthee.

In ZwangerHap kunnen zwangere vrouwen elk product opzoeken en checken of ze het beter kunnen laten staan.

Ons project Vroegsignalering Leefstijl & Zwangerschap

Komende tijd gaan we aan de slag met de nieuwe voedingsadviezen. Of beter gezegd: de pilotpraktijken gaan hiermee aan de slag. De ervaringen die zij hiermee opdoen, bespreken we met het Voedingscentrum om de boodschap(pen) nog beter uit te leggen. Bijvoorbeeld waarom deze nieuwe adviezen nodig zijn.