Nieuwsbericht

03 december 2019

Kinderartsen hebben onlangs gewaarschuwd dat aan sommige vitamine D-druppels een mogelijk schadelijke stof is toegevoegd.

Het gaat om de stof propylgallaat (E310), een antioxidant dat gebruikt wordt om bederf tegen te gaan. Officieel mogen er geen additieven, zoals bijvoorbeeld propylgallaat, worden toegevoegd aan producten voor kinderen van 0-1 jaar.
Hoe schadelijk propylgallaat is, is onbekend omdat 0-1 jarigen niet blootgesteld mogen worden aan een onderzoek naar mogelijk schadelijke stoffen.

RTL Nieuws bekeek de verpakkingen van vitamine D-druppels voor baby’s in een aantal winkels van grote drogisterijketens en ontdekte zo dat er propylgallaat (E310) in Vitamine D Aquosum en Vitamine D Aquosum suikervrij van het merk Davitamon zit. In de vitamine D-druppels van andere varianten van Davitamon en de druppels van andere merken in die winkels vonden zij geen propylgallaat.

Wat betekent dit voor verloskundigen?

Bij vragen en in het kraambed kunt u ouders adviseren geen Vitamine D Aquosum en Vitamine D Aquosum suikervrij van het merk Davitamon te gebruiken of over te stappen op vitamine D druppels waaraan geen propylgallaat (E310) is toegevoegd.