Nieuwsbericht

27 juli 2020

Op 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Hoewel dit nog ver weg lijkt, zijn politieke partijen al in volle gang om deze verkiezingen voor te bereiden.

Zo schrijft iedere politieke partij achter de schermen een verkiezingsprogramma, waarmee ze kiezers achter zich proberen te scharen. Vaak gaat het in die verkiezingsprogramma’s om maatschappelijk relevante thema’s die mensen bezighouden. De KNOV vindt dat geboortezorg absoluut een van die thema’s zou moeten zijn.

De afgelopen weken is de KNOV bezig geweest met het opstellen van een brief die naar de verkiezingsprogrammacommissie van iedere politieke partij is verstuurd. Hierin heeft de KNOV het belang van goede geboortezorg in Nederland onderstreept en de rol die de verloskundige daarbij speelt. De KNOV vindt dat hiervoor vanuit de politiek nog veel te weinig aandacht is. Dat blijkt ook wel als je er de verkiezingsprogramma’s van vier jaar geleden op naslaat. Zo vindt de KNOV dat er nog veel meer werk gemaakt kan worden van preventie door het verminderen van risicofactoren vóór, tijdens en na de zwangerschap. De verloskundige kan hier vanwege de vele contactmomenten met de cliënt een cruciale rol bij spelen. De KNOV denkt dat Nederland weer een gidsland zou kunnen worden op het gebied van geboortezorg als die ambitie vanuit de politiek zou worden uitgesproken.

De KNOV heeft de politieke partijen aangeboden verdere informatie te verstrekken, vragen te beantwoorden of een nadere toelichting te geven. Wij zullen de komende tijd de vinger aan de pols houden en het belang van adequate geboortezorg en de rol van de verloskundige daarbij blijven onderstrepen.