Nieuwsbericht

25 november 2019

Minister Bruins van Medische Zorg heeft verkenner Wim Kooijman aangesteld om de cao-impasse te doorbreken. Het doel is dat de cao-partijen met behulp van de verkenner snel weer met elkaar in overleg gaan en tot een nieuwe cao Ziekenhuizen komen. Op 20 november jl. werd op 119 ziekenhuislocaties actie gevoerd.

Zowel werknemersorganisaties als de NVZ hebben -gezien de urgentie van het probleem- ingestemd met het aanstellen van de onafhankelijke verkenner. Wim Kooijman, voormalig HRM-directeur van KLM/Air France, heeft deze al eerder vervuld. Zo bemiddelde hij in 2015 bij het cao-conflict rondom de Cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf.

De verkenning gaat van start zonder voorwaarden vooraf. Wel geven FBZ, FNV, NU’91 en CNV aan dat leden uiteindelijk altijd het laatste woord hebben over mogelijke afspraken die volgen uit de verkenning. Het proces zal vermoedelijk enkele weken duren. De rol van minister Bruins in het komende traject is zeer beperkt. Het gesprek gaat nu echt tussen NVZ, vakbonden en de verkenner. De minister houdt wel een vinger aan de pols en kan tussentijds geïnformeerd worden door Wim Kooijman over de voortgang.