Nieuwsbericht

18 oktober 2018

Maandag 15 oktober jl. heeft het VOZ gesproken met Zilveren Kruis, onder andere over de punten in de voorgelegde overeenkomst van niveau 4 van de CPZ-ladder en het echoregister. Via dit nieuwsbericht informeren we u over de uitkomsten van dit overleg.

De deadline voor het al dan niet accepteren van het contractaanbod van Zilveren Kruis ligt op 31 oktober a.s.

Niveau 4 CPZ-ladder

Over de CPZ-ladder is uitgebreid gesproken, het VOZ heeft onder andere aangegeven dat de CPZ-ladder niet het juiste instrument is om de inzet op continue verbetering op integrale zorg te bevorderen. Volgens het VOZ moet daarvoor aangesloten worden op het implementatieplan van de Zorgstandaard. Om de voortgang daarop inzichtelijk te maken kan dan ook gebruik worden gemaakt van bestaande tools, zoals de VSV-spiegel/implementatietool van het CPZ. Daardoor worden onnodige extra administratieve lasten ook voorkomen. Zilveren Kruis heeft aangegeven dat, wanneer men niet aan de eis van niveau 4 van de CPZ-ladder voldoet, het voldoende is om de voortgangsrapportage van de implementatie van de Zorgstandaard met hen te delen. Daarvoor kan ook gebruik worden gemaakt van de rapportage vanuit de VSV-spiegel/implementatietool van het CPZ.

KNOV-echoregister

De KNOV zet in op de borging van de kwaliteit van de echo's. Ongeacht waar de vrouw de echo krijgt moet ze van de kwaliteit op aan kunnen. Inmiddels heeft het concept kwaliteitskader echoscopie (met een wetenschappelijke onderbouwing van het borgen van kwaliteit van echo's) al ter consultatie voorgelegen en zal het definitieve kwaliteitskader in de ALV aan de leden worden voorgelegd. Met als doelstelling dat dit kwaliteitsregister in 2019 operationeel wordt. Om die redenen heeft Zilveren Kruis aangegeven dat het echoregister van de KNOV als ZN-aangewezen kwaliteitsregister geaccepteerd wordt.

Max-max-tarief

Het VOZ heeft diverse voorbeelden gegeven van de inzet van het max-max-tarief die nu vanuit de kaders die Zilveren Kruis stelt niet mogelijk zijn. Terwijl de doelstellingen die Zilveren Kruis heeft om daarmee doelmatige zorg dicht bij huis te bevorderen wel onderschreven worden. Zilveren Kruis heeft aangegeven dit voor 2019 niet meer aan te passen, maar deze ideeën in de beleidsontwikkeling voor 2020 mee te nemen.