Nieuwsbericht

15 mei 2019

Op 19 maart zijn de onderhandelingen over de nieuwe cao Ziekenhuizen voor de ruim 200.000 werknemers in de ziekenhuizen gestart. Volgens de Federatie van Beroepen in de Zorg (FBZ) is er voor de werknemers nog geen zicht op koopkrachtverbetering: na vier onderhandelingsronden biedt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) 2% salarisverhoging per 1 november 2019. Dit terwijl de cao al op 31 maart afliep.

Datzelfde bod doen de werkgevers voor het jaar daarop. Dat betekent 4% over 24 maanden, waarbij de ingangsdatum van de loonsverhoging ver in de looptijd van de cao ligt. Volgens de FBZ maakt de eenmalige uitkering van € 1.000 die de NVZ daar tegenover stelt, dit niet goed. Het is eenmalig, naar rato van het dienstverband en het is een bruto bedrag.

Naast de salarisparagraaf zijn er ook nog verschillen van opvatting over een aantal inhoudelijke punten:

  • afspraken over diensten en overwerk
  • jaaruren-systematiek
  • generatiebeleid en duurzame inzetbaarheid
  • opleiden en ontwikkelen

Teleurstelling

De FBZ heeft haar teleurstelling uitgesproken en spreekt van een gebrek aan waardering voor de medewerkers: dit loonbod betekent verlaging van de koopkracht. De FBZ blijft bij hun looneis en de overige voor werknemers belangrijke punten.
De KNOV is vertegenwoordigd in FBZ ten behoeve van de klinisch verloskundige leden.

Vervolg

Op 21 mei praten de cao-partijen verder. De KNOV houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen.