Nieuwsbericht

24 september 2020

Zorgverleners in de geboortezorg in de regio Noord-Holland Noord (NHN) kregen in mei als eerste een toekenning van de VIPP Babyconnect subsidie door het ministerie van VWS. Inmiddels is deze groep zorgverleners gestart met de realisatie van digitale gegevensuitwisseling. Komende jaren werken zij toe naar de implementatie van digitale gegevensuitwisseling, met het doel de geboortezorg te verbeteren. Ze gaven onlangs een update van de stappen die ze zetten in dit traject.

Voorbereidend werk

Na een digitale kick-off in juni voor alle zorgverleners, organisaties, ICT’ers, en zorggebruikers die deelnemen aan Babyconnect NHN, zijn de eerste activiteiten gestart. Zo is er een regie-, stuur- en werkgroep regionale architectuur ingericht en worden werkprocessen goed op elkaar afgestemd met het landelijk programmabureau van VIPP Babyconnect. De mijlpalen voor de komende periode hebben ze gezet.

Inventarisatie van mogelijkheden

Dat de digitale gegevensuitwisseling niet vanzelfsprekend is, blijkt uit de vele vragen die er naar boven kwamen. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat verschillende softwareprogramma’s op elkaar aansluiten? En hoe blijft de cliënt de regie houden in het systeem van digitale uitwisseling? De werkgroep regionale architectuur heeft hiervoor met een vragenlijst onder zorgverleners alle (on)mogelijkheden voor gegevensuitwisseling van alle systemen die ze in de regio gebruiken geïnventariseerd.

Anja van den Beldt, verloskundige in Alkmaar, over de huidige stand van zaken:

“Op dit moment vindt gegevensuitwisseling plaats per mail, al dan niet in een beveiligde omgeving. Zwangeren geven hiervoor toestemming, maar of ze zich echt bewust zijn waar ze toestemming voor geven vraag ik me af. Het project digitale gegevensuitwisseling zal hier verandering in brengen. Als het straks mogelijk is om de noodzakelijke informatie in alle systemen in te zien zal er ook minder kans op fouten zijn.”

Volgende stap

Met de inventarisatie werken ze verder aan de regionale infrastructuur om de systemen van de zorgverleners met elkaar te verbinden. Daarna kijken ze wat er voor iedere organisatie nodig is om digitaal gegevens uit te wisselen. De werkgroepen verkennen ook de mogelijkheid om informatie uit de regionale zorginformatiesystemen uit te wisselen in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO).

Meer lezen? Bekijk de website van babyconnect.