Nieuwsbericht

06 december 2018

Op donderdag 6 december 2018 heeft het Hof in Den Haag uitspraak gedaan over het klaagschrift in de zogeheten Artikel 12 – procedure tegen de tabaksindustrie, de zaak die bekend is komen te staan als de sjoemelsigaret.

Het gerechtshof heeft vandaag besloten dat het OM de tabaksindustrie niet strafrechtelijk hoeft te vervolgen. Het hof stelt dat er geen gronden zijn voor vervolging van de tabaksindustrie, omdat de producten in overeenstemming met de Nederlandse tabakswet en -regelgeving worden gemaakt.

Aangifte

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Hierin werd de tabaksindustrie ter verantwoording geroepen voor de rol die zij speelt in het doelbewust manipuleren van zowel hun producten als (toekomstige) gebruikers, met als doel zich van een afzetmarkt te verzekeren. De tabaksindustrie maakt zich hierbij schuldig aan strafbare feiten.

De KNOV was onderdeel van de aangevers en ondersteunt de tabaksontmoediging vanuit het standpunt 'Rookvrije start'. Verloskundigen en gynaecologen streven naar een rookvrije omgeving voor alle zwangeren door gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding.

  1. Bron: Nu.nl