Nieuwsbericht

20 mei 2020

Steeds vaker horen we dat zorgverzekeraars en bijvoorbeeld Vekits aan verloskundigenpraktijken vragen om een zgn. UBO-verklaring in te vullen.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner (uiteindelijk belanghebbende). Met een UBO-verklaring wordt achterhaald wie de touwtjes in handen heeft van een onderneming of praktijk. Het gaat om natuurlijke personen die meer dan 25% van het economisch belang in de onderneming/praktijk hebben. Deze (aanscherping van) regelgeving is bedoeld om witwaspraktijken en terrorismefinanciering beter te kunnen achterhalen. Binnenkort komt er een openbaar UBO-register. Zo kunnen partijen sneller zien met wie zij eigenlijk zaken doen. Het UBO-register is er op dit moment nog niet. Tegen die tijd zal de KNOV u verder informeren zodat u weet wat er van u verwacht wordt.

Voor nu is het advies aan verloskundigenpraktijken om mee te werken aan verzoeken van zorgverzekeraars en Vektis om een UBO-verklaring in te vullen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiele-sector/ubo-register