Nieuwsbericht

11 juli 2022

Op 24 juni was er weer een Twinning workshop. Centraal stond: wat is jouw droom? Louisa en Rielle kijken terug op deze dag én op een kijkje in de keuken dat ze bij elkaar namen.

Rielle: “Een jaar geleden was de eerste Twinning bijeenkomst, maakten we voor het eerst kennis. Vandaag, 24 juni, een emotionele bijeenkomst waarbij de tranen rijkelijk stromen. Wat voelt het vertrouwd, ondanks dat we elkaar nog maar een jaar kennen.”

Even voorstellen:

Wij zijn Louisa Hoogmoed (PA, klinisch verloskundige in het Zaans Medisch Centrum) en Rielle Pruisscher (1e lijns verloskundige met een eenvrouwspraktijk in Nijverdal), één van de Twinkoppels. Onlangs heeft Louisa 2 dagen meegelopen in Nijverdal om te zien hoe Riëlle werkt. Hoe mooi is het om dan ook samen een bevalling te mogen begeleiden! Daarna de auto in en online samen de ALV van de KNOV bijgewoond, onderweg naar de Twinning bijeenkomst in Utrecht.

Louisa: “Terwijl na de lunch de ALV verder gaat, zitten wij in een andere ruimte voor het Twinning project bij elkaar. Een jaar geleden zagen we elkaar (online) voor het eerst, nu is het één en al gezelligheid en veel rumoer voordat we beginnen.

Tijdens eerdere bijeenkomsten is de samenwerking verder uitgediept, wat kan ík hier aan bijdragen, wat hebben we nodig om 1 groep verloskundigen te vormen en wat is continuïteit van zorg eigenlijk? Zoveel nieuwe inzichten heeft dit gegeven, ondanks dat je het zelf wel ongeveer denkt te weten.

Vandaag een workshop om te kijken hoe we onze bevindingen, samenwerking en resultaten breder mee kunnen nemen. Hoe uit te rollen binnen het gehele werkveld of binnen de gehele beroepsgroep. Wat hebben we hier nog voor nodig?”

Willemijn Welten, schrijfster van o.a. het boek “Manifesteren kun je leren” is te gast

Zij helpt de Twins om hen hierin een stap verder te brengen.

Rielle: “Negatieve gevoelens (angst) staan een goede samenwerking in de weg. Hoe kun je deze negatieve gevoelens ombuigen naar liefde om hier positief mee verder te gaan? In de samenwerking met collega’s, privé of bij jezelf. Wat staat jou in de weg om de samenwerking met de ander positief en open aan te gaan? Tijdens een aantal oefeningen zijn we hiermee aan de slag gegaan.

De stap om jezelf of een ander iets te vergeven en ruimte te creëren in jezelf, bracht aardig wat emoties teweeg. Er hebben wel de nodige tranen gevloeid. Ruimte heeft het voor mij wel gecreëerd. De taak was vooral om tijdens de rit naar huis ‘de stekker eruit te laten’ om niet toch weer opnieuw dat negatieve gevoel te krijgen.”

“Manifesteren is de kunst om je dromen te realiseren (skill)”.
“Ervoor kiezen om jouw meest gelukkige leven te leiden (missie)”.

“20 vrouwen, zo enorm verschillend van elkaar, tegelijkertijd ook allemaal zo’n zelfde passie voor ons vak”

Zegt Louisa. Ze vervolgt: “Niet meer wetend welke achtergrond iemand heeft, maar juist 1 zeer diverse groep vormend, elkaar zien, open staan voor ieders mening zonder een oordeel over de persoon of achtergrond te hebben.”

Rielle voegt daar nog aan toe: “Wij hoeven ons niet meer af te vragen of wij ons als 1e, 2e, 3e lijn, werkend in het onderwijs, in een praktijk, in noord/oost/zuid/west echt één kunnen voelen, dat is wel duidelijk. De vraag is meer: hoe kunnen we dit verder brengen? Hoe kunnen wij vanuit deze positieve gedachte samen blijven zoeken naar de continuïteit van zorg, binnen de zorg, over de zorg heen? Als het óns lukt, dan kunnen we dit toch allemaal…?!