Nieuwsbericht

20 december 2018

De KNOV heeft meerdere vragen ontvangen over de nieuwe toetsmethode counselingsvaardigheden. Tevens is er een klacht vanuit Noord-Holland binnengekomen over deze toetsmethode. De briefschrijvers ontvangen hier een gezamenlijke reactie op van de Regionale Centra, de KNOV en de NVOG.

Vanaf 2019 toetsen de Regionale Centra ook op counselingsvaardigheden volgens de online training van Traintool. In een projectgroep met vertegenwoordigers van alle beroepsgroepen - waaronder verloskundigen namens de KNOV, NVOG en RIVM-CvB en de regionale centra - is lang met elkaar nagedacht hoe we de counselingsvaardigheden kunnen toetsen. Tijdens dit traject zijn veel verschillende methodes besproken. Het uitgangspunt hierbij is een zo min mogelijke belasting voor cliënten en counselors.

Toets

Met de gekozen toets is het mogelijk om per persoon te onderzoeken of vaardigheden aanwezig zijn in simulatievorm, in wisselende combinaties toegepast. Counselors kunnen online binnen één uur hun vaardigheden toetsen op elk gewenst moment van de dag én op elke gewenste locatie. Er zijn geen kosten verbonden aan de toets.

Een grote groep counselors heeft de toets in de praktijk getest. De counselor test vaardigheden in verschillende, fictieve situaties en filmt haar eigen reactie. Daarop krijgt de counselor uitgebreide persoonlijke feedback van een coach. De filmpjes worden zonder cliënt opgenomen en worden opgeslagen in de beveiligde omgeving, waar alleen de coach bij kan. De filmpjes blijven tot 6 weken na afloop van de toets bewaard, waardoor er ruimte is om eventueel bezwaar te maken op de uitslag van de toets.

Aankondiging van de Coöperatie Landelijk Beheer Prenatale Screening

In 2019-2020 wordt de toets lerend ingezet. De counselors kunnen bij de uitslag zien hoe zij de toets gemaakt hebben ten opzichte van hun collega's en ontvangen 2 accreditatiepunten.

Alle counselors ontvangen gedurende 2019 en 2020 een eerste aankondiging van de Coöperatie Landelijk Beheer Prenatale Screening (CLBPS). De uitnodiging voor de toets komt van Traintool. Meer informatie rondom de toets en hoe u de toets moet maken, krijgt u op het moment dat u de uitnodiging ontvangt.

De laatste informatie over de kwaliteitseisen en scholing kunt u raadplegen via de websites van het RIVM bijscholing