Nieuwsbericht

21 april 2022

In Nederland lopen inmiddels verschillende acties om Oekraïeners te helpen. Ook voor Oekraïense zwangeren en verloskundigen. Zo start de KNOV met een werkgroep om goede verloskundige zorg te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Ook bekijkt de KNOV met Vluchtelingenwerk welke informatie we over het Nederlandse geboortezorgsysteem en de rol van de verloskundige aan de website refugeehelp.nl kunnen toevoegen. 

Wat doen verloskundigen zoal om Oekraïense zwangeren te helpen en/of om hun Oekraïense collega’s te ondersteunen? We vroegen het 3 collega’s. In dit nieuwsbericht deel 2 van een drieluik. 

“Ik ben Marije Droogendijk, verloskundige en mede-eigenaar van In Partu.” 

Hoe zet jij je in voor de Oekraïense zwangeren? Welke acties heb je ondernomen?

“We hebben onze online community van en voor verloskundigen opengezet, zodat zwangeren uit Oekraïne ook lid kunnen worden. Zo kunnen ze online direct in contact komen met verloskundigen en vragen stellen. Zwangeren die op de vlucht zijn, in schuilkelders leven en/of niet bij een verloskundige of ziekenhuis kunnen komen. Als In Partu verbinden we verloskundigen aan elkaar en verbinden we zwangeren in en uit Oekraïne aan verloskundigen in Nederland. We beantwoorden online vragen via onze online community, maar leggen soms ook telefonisch contact met zwangeren. 

Verloskundigen hebben al verschillende vragen beantwoord van Oekraïense vrouwen die nog in Oekraïne zijn of in nabij gelegen landen. Daarnaast hebben we zwangeren die onderweg zijn naar Nederland of net zijn aangekomen en niet weten waar ze moeten zijn voor medische zorg, gekoppeld aan verloskundigen in de omgeving waar ze terecht zijn gekomen.”

Doe je dit helemaal zelf of heb je hulp van anderen?

“We zijn dit enthousiast gestart samen met onze community. Die bestaat al bijna 7 jaar en we zijn blij dat we het in kunnen zetten om anderen te helpen. We weten dat verloskundigen zich altijd graag willen inzetten en dat bleek ook nu weer uit de vele aanmeldingen van collega verloskundigen die actief zijn binnen de community.

Ook hebben we verschillende hulporganisaties benaderd: ze mogen ons platform inzetten om Oekraïense verloskundigen en/of zwangeren aan verloskundigen in Nederland te koppelen. Zo proberen we kennisdeling te bevorderen en vrouwen overal ter wereld te ondersteunen.”

Hoe kwam je op het idee om dit te gaan doen?

“Door een oproep op LinkedIn van enkele mediators. Ze vroegen om ‘online verloskundigen’, een concept waar wij al jaren aan werken. Zo kunnen we direct onze opgebouwde kennis van online informatie delen met zwangeren inzetten. We hebben altijd een passie gehad voor innovatie en verloskunde en willen altijd helpen. Nu kunnen we onze passies mooi inzetten voor een goed doel!”

Wat is jou opgevallen, in positieve en negatieve zin?

“We hebben meerdere concrete vragen over voedingsadviezen binnen gekregen, omdat de voedingssituatie in Oekraïne momenteel slecht is. Sommige zwangeren eten dagenlang niets en wat ze eten is vaak ongezond.

Ook kwamen foto’s voorbij van schrijnende situaties zoals een miskraam en horen we verhalen over seksueel geweld in lijn met het onderzoek van de VN dat is uitgekomen op 30 maart.”

Wat drijft jou om deze acties op te zetten en uit te voeren?

“We zijn altijd op zoek naar hoe we met ons bedrijf kunnen bijdragen aan een betere wereld. En in dit geval leek alles samen te vallen en willen we ons ook meer focussen op wat we in andere landen kunnen betekenen.”

Hoe combineer je dat naast je werk als verloskundige?

“Goede vraag. Naast een fulltime baan zijn we hier veel mee bezig en dat voelt goed om te doen. We merken dat steeds meer verloskundigen proactief op de community kijken of er vragen zijn waardoor we het echt samen doen: we staan als verloskundigen schouder aan schouder en zijn samen sterk.”

Heb je zelf contact met Oekraïense zwangeren?

“Ja, ik heb digitaal contact gehad met zwangeren en er een aantal telefonisch gesproken en gezien net na aankomst in Nederland. Ik merk dat ze enorm dankbaar zijn voor wat we hier als beroepsgroep voor hen willen betekenen. Ze zijn erg blij met de hulp en het luisterend oor en ondanks de taalbarrière kun je met gebaren en apps al zoveel laten zien en uitleggen.”

Wat wil je tot slot nog kwijt?

“Mooi om te zien hoe de beroepsgroep meteen klaarstaat om deze vrouwen te helpen. Zo laten we zien waar we goed in zijn, dat we samen sterk zijn en dat ons geboortezorgsysteem in Nederland uniek en bijzonder is. Iets wat we met elkaar moeten koesteren, die keuzevrijheid en zelfstandigheid van de verloskundigen in Nederland.”