Nieuwsbericht

15 april 2024

Vrijdag 22 maart stond de KNOV-Ledendag in het teken van de kracht van taal. Was je erbij? Dan frissen we graag je geheugen even op. Heb je de dag gemist? Dan inspireren we je graag alsnog met de inhoud van de sessies. Daarom blikken we de komende weken terug, in dit bericht op de sessie van Sarah Gagestein, directeur bij Taalstrategie.  

Sarah nam ons mee in de wereld van framing. Woorden die we gebruiken, die anderen gebruiken en die de media gebruikt, bepalen hoe de wereld eruitziet. En zelfs hoe we de wereld zélf zien. Iedereen die communiceert, ‘framet’, bewust of bewust. Door jouw visie op wat je vertelt, laat je dingen weg en benadruk je andere. Als je dit op een consistente en integere manier doet, die aansluit bij de belevingswereld van de ander, begrijpt diegene beter wat je wilt zeggen. En komt dit ten gunste van de zorg die jij levert.  

Hoe communiceer jij over kansen en risico's? 

Een voorbeeld hiervan is het communiceren over kansen en risico's. De volgorde waarin je zaken benoemt, doet ertoe. Begin je in een counselingsgesprek met de risico's die ergens aan verbonden zijn? Dan is dat hetgeen dat het beste blijft ‘hangen'. Maar dat is mogelijk niet wenselijk. Ook met cijfers kun je veel verschillende dingen zeggen. Let bijvoorbeeld eens op het verschil tussen ‘een 3x zo grote kans’ versus ‘een kans die van 1% naar 3% gaat’!  

Het begint bij goed luisteren 

Het helpt dus als je je bewust bent van je eigen taalframes én die van wie er tegenover je zit. Sommige frames van anderen zijn namelijk zo hardnekkig dat ze je niet eens kúnnen begrijpen als jij niet op zoek gaat naar een ander haakje. Het begint dus met goed luisteren. Wie zit er tegenover je en wat speelt er in diens wereld? Sluit hierop aan. Luister waar bijvoorbeeld denkbeelden zitten die gebaseerd zijn op angst en stuur bewust daar waar het zinvol is. “Je kunt met kleine duwtjes grote trekkracht organiseren” aldus Sarah.  

Meer weten? Bekijk dan de opname van de presentatie. 

Benieuwd naar de rest van de dag? De foto's en andere opnames vind je op de ledendagpagina (achter inlog).