Nieuwsbericht

28 juni 2022

Uit onderzoek blijkt dat startende verloskundigen de overgang van opleiding naar praktijk als spannend en uitdagend ervaren. Er is al langere tijd behoefte aan meer steun. Support heeft een positief effect op hoe startende verloskundigen zich verder ontwikkelen in de verschillende rollen als verloskundige, de verbinding met de werkplek en het ervaren van meer bevlogenheid. Daarnaast leidt support tot minder onzekerheid over het eigen handelen. 

Het doel van het project  

De werkgroep gaat zich bezighouden met het uitwerken van gerichte tools voor startende verloskundigen. Het doel is dat iedere startende verloskundige aanspraak kan maken op ondersteuning in de eerste jaren werken in de praktijk. De startende groep verloskundigen kan met behulp van de tools blijven leren en ontwikkelen. Secundair willen we met dit project de verbinding met het werkveld vergroten en een bijdrage leveren aan duurzame inzetbaarheid van verloskundigen.   

Doelgroep 

De doelgroep zijn de vierdejaars studenten en de verloskundige die start als waarnemer, zelfstandige gevestigde, klinisch verloskundige of loondienster in de eerste lijn.  

De verschillende componenten van support die ontwikkeld of gepresenteerd worden voor de (aankomend) startende verloskundige zijn mogelijk ook van toegevoegde waarde voor de ervaren verloskundigen. 

Onderbouwing project 

Er is recent veel onderzoek gedaan naar het welzijn van startende verloskundige en de mogelijke support voor startende verloskundige. Wetenschappelijk onderzoek dat dit project ondersteund kun je via deze link lezen. 

Door te anticiperen op ontwikkelingen in de (geboorte)zorg levert de KNOV via dit project een bijdrage aan de toekomstbestendigheid van de verloskundige zorgverlening. Het project heeft een actieve verbinding met de andere projecten die binnen de KNOV lopen of gestart worden.   

Wil je meer informatie?  

Stuur gerust je vragen per e-mail naar: sverweij@knov.nl