Nieuwsbericht

22 juli 2020

Ieder kind verdient een gezonde start. Binnen de geboortezorg is er dan ook veel aandacht voor de leefstijlthema’s gezonde voeding, stoppen met roken en het gebruik van alcohol van (aanstaande) ouders. Als verloskundige heb je een belangrijke rol en kun je ouders hierbij adviseren.

De KNOV, heeft in het kader van het Nationaal Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik beloofd zich in te zetten voor verbetering van vroegsignalering van alcoholproblemen. Met subsidie van het ministerie van VWS wordt het project ‘Vroegsignalering Leefstijl en Zwangerschap’ uitgevoerd. Dit gebeurt onder leiding van de KNOV en in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Voedingscentrum. Het doel van het project is vroegsignalering van leefstijl voor verloskundigen makkelijker te maken.

Het project start met een verkenning naar activiteiten van verloskundigen op het gebied van vroegtijdige signalering op leefstijlthema’s. Waar ervaren verloskundigen knelpunten en waar zien ze mogelijkheden voor verbetering. Dit wordt uitgevraagd via een digitale vragenlijst. Het invullen ervan duurt ca. 20 minuten. Deze informatie is belangrijk en wordt gebruikt om het project zo veel mogelijk aan te laten sluiten bij genoemde wensen en behoeften.

Het project ‘Vroegsignalering Leefstijl en Zwangerschap’

Vroegtijdige informatie en ondersteuning aan (aanstaande) ouders over een gezonde leefstijl is van cruciaal belang om kinderen een gezonde start te geven. Als verloskundige heb je een belangrijke rol in het adviseren van (aanstaande) ouders op leefstijlthema’s zoals gezonde voeding, stoppen met roken en het gebruik van alcohol. Het project heeft de focus op het vroegsignaleren van alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap. In het kader van een gezonde leefstijl richt het project zich ook op stoppen met roken en gezonde voeding door de beschikbare preventieproducten onder de aandacht te brengen.

Aansluiten bij wat verloskundigen nodig vinden

Het project start met de eerdergenoemde digitale vragenlijst. Via de mail krijgen leden een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Het is van belang dat je meedoet, omdat we zo nagaan op welke wijze verloskundigen cliënten al adviseren over een gezonde levensstijl en waar behoeften liggen om de aanpak te versterken. We rekenen op jullie deelname! Dus doe mee en vul de vragenlijst in! De uitkomst van de verkenning is van belang voor het vervolg van het project. Vanzelfsprekend is deelname anoniem.

Uitkomst verkenning en inzet in pilot

Op basis van de uitkomst van de verkenning worden bestaande en nieuw te ontwikkelen producten ingezet in een pilot. Kennis en vaardigheden van verloskundigen kunnen zo nodig worden uitgebreid door training. We delen de uitkomsten van de pilot zodat andere regio’s gebruik kunnen maken van de opgedane kennis, ervaring en de beschikbare producten om vroegsignalering van leefstijl te versterken.

Meedoen in expertpanel en pilot

Om de expertise van verloskundigen te benutten wordt gedurende het project een panel verloskundigen ingezet. Daarnaast zoeken we voor de pilot vier regio’s, waarin per regio verschillende praktijken in de 1e en 2e lijn willen samenwerken aan het versterken van vroegsignalering op leefstijl.

Voor KNOV-leden die deelnemen aan het expertpanel of aan de pilotwerkgroep geldt een vacatievergoeding.