Nieuwsbericht

03 oktober 2018

Studenten vormen voor de KNOV een belangrijke doelgroep. Zij zijn de toekomst van de verloskunde. Op initiatief van een aantal studenten van de vier verloskunde academies heeft er in mei 2018 een overleg plaatsgevonden tussen de KNOV en een aantal verloskundigen in opleiding met als doel de samenwerking tussen de studenten en de KNOV te verstevigen.

De KNOV is met de vertegenwoordigers van studentenverenigingen SV Ilythia (AVAG), SV Carmentis (VAR), MSV Hera (AVM) in gesprek gegaan over de opleidingen, trends en ontwikkelingen in de geboortezorg en de samenwerking tussen de studenten en de KNOV.

Studentenoverleg terug van weggeweest

In het verleden is er vaker overleg tussen de studenten en de KNOV geweest, maar niet op een gestructureerde basis. Studenten geven aan dat zij als leden van de KNOV gehoord willen worden en dat zij een stem willen krijgen binnen de vereniging.

Dit vraagt om een gezamenlijke inzet van de KNOV en de studenten om de student-leden als groep zichtbaarder te maken binnen de vereniging. De KNOV wil dit realiseren door onder andere de studenten actiever te betrekken bij inhoudelijke onderwerpen die spelen binnen de geboortezorg.

De studenten hebben op eigen initiatief een aantal belangrijke onderwerpen ter tafel gebracht. Dit zijn onder andere:

  • Het als ledengroep binnen de KNOV zichtbaar worden, door middel van het voeren van formeel overleg en het vormen van een platform.
  • Het aantrekkelijk maken van het lidmaatschap voor studenten
  • Problematiek binnen de opleidingen/SOV rakend aan het werkveld, onder andere de stageproblematiek.
  • Studenten zien de KNOV als koppeling tussen student en werkveld. De rol van de KNOV hierin is om haar aankomende beroepsgenoten mee te nemen in actuele problematiek, zoals zij ook voor haar andere leden doet. Bijvoorbeeld de integrale zorg, contracteren enz.
  • Participatie van student-leden in KNOV-projecten.

Dit vraagt om een gestructureerd en regulier overleg, georganiseerd vanuit de KNOV. Het platform KNOV student-leden zal minstens twee keer per jaar samenkomen voor overleg.

De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland op 26 oktober 2018.