Nieuwsbericht

19 februari 2021

In 2018 moesten 1.211 vrouwen samen met hun partner de keuze maken om de zwangerschap af te breken en afscheid te nemen van de baby, omdat bij hun baby een ernstige afwijking of ziekte werd geconstateerd. Een gebeurtenis met ingrijpende emotionele gevolgen. Stille Levens, Kenniscentrum Babysterfte maakte een speciale brochure voor vrouwen en hun partners die dit overkomt.

Brochure neemt ouders aan de hand

De ingrijpende emotionele gevolgen na een zwangerschapsbeëindiging zijn te vergelijken met hoe het ouders vergaat na het spontaan overlijden van een baby tijdens de zwangerschap. Er zijn echter ook verschillen. Om die reden heeft Stille Levens een speciale brochure ontwikkeld, die een vrouw en haar partner meeneemt vanaf het moment dat ze een beslissing moest nemen om de zwangerschap af te breken, tot de eerste periode na de bevalling.

Op basis van praktijkervaring

De nieuwe 48 pagina’s dikke brochure is ontwikkeld door ervaringsdeskundige ouders en (geboortezorg)professionals. Dit zorgt ervoor dat de inhoud nauw aansluit bij de medische praktijk én bij de belevingswereld van ouders. De brochure gaat in op alle belangrijke thema’s en beslissingen die ouders moeten nemen: de onmogelijke keuze, naar het ziekenhuis, het inlichten van de omgeving, inleiden van een bevalling, de geboorte van de baby, en het afscheid nemen. Ook alles wat er geregeld moet worden, en de eerste weken na de bevalling, komen aan bod.

Digitaal of bestellen

Alle brochures van Stille Levens zijn gratis te downloaden via www.stillelevens.nl. De brochure Zwangerschapsbeëindiging bij een gewenste baby kun je ook op de website downloaden.
De brochure ‘Afscheid nemen van je baby’ en het kraamdossier ‘Geboren Afscheid’ zijn in gedrukte vorm te bestellen voor zorgverleners in de Stille Levens-webshop.