Nieuwsbericht

23 juli 2020

De Eerste Kamer heeft de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders aangenomen. Zoals het ernaar uitziet wordt de Wtza per 1 juli 2021 ingevoerd. De wet regelt het toezicht op zorgaanbieders en aan welke eisen zij moeten voldoen om zorg te mogen verlenen. De KNOV heeft in samenwerking met eerstelijnspartijen, onlangs gereageerd op de besluiten waarin de wet wordt uitgewerkt.

Het doel van de Wtza is om alle zorgaanbieders beter in beeld te krijgen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het risicogestuurd toezicht. De aanscherping
zal mede op basis van big data zijn. Hiermee verwacht het ministerie van VWS fraude in de zorg beter aan te kunnen pakken.

Uitzonderingspositie bepleit, voor een deel gekregen

Het afgelopen jaar heeft de KNOV in samenwerking met LHV, KNMT, InEen, KNMP, LVVP, en KNGF meermaals aan de bel getrokken over de gevolgen van de Wtza voor de eerstelijnszorg. Zo hebben we de Tweede Kamer gezamenlijk opgeroepen oog te hebben voor de bijzondere aard van de eerstelijnszorg en praktijken waar minder dan vijftig personen werken uit te zonderen van de onder de Wtza geïntroduceerde vergunningsplicht. Hoewel er onder Kamerleden begrip is voor het belang van proportionaliteit van de impact van wet, was er onvoldoende steun om de getalsgrens voor eerstelijnszorgaanbieders te verhogen. De eerstelijnszorg krijgt wel gedeeltelijk een uitzonderingspositie: de overheid is van plan de norm te verhogen van 10 naar 25 zorgverleners als het gaat om de verplichting een interne toezichthouder aan te stellen.

Invoering

De Wtza wordt niet per 1 januari 2021, maar hoogstwaarschijnlijk per 1 juli 2021 ingevoerd. Door de COVID 19-pandemie zijn wetgevingstrajecten voor het overgrote deel stil komen te liggen om te voorkomen dat organisaties met grote stelselveranderingen worden geconfronteerd. 
De uitwerking van de wet wordt momenteel in nadere regelgeving vastgelegd. Hierop hebben we recent, tijdens de internetconsultatie over deze besluiten, gereageerd. Wij hopen van harte dat de besluiten alsnog in het voordeel van de eerste lijn worden aangepast.