Nieuwsbericht

17 december 2020

Vanuit de gezamenlijke opleidingen bereiken ons zorgen rondom de stages van studenten Verloskunde. In de afgelopen negen maanden hebben de verloskunde academies het online onderwijs voortvarend opgepakt teneinde studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen. Aanvankelijk hebben alleen de vierdejaars studenten stages gelopen, waardoor deze zomer nog een grote groep studenten heeft kunnen afstuderen. Alle andere studenten hebben geen stage kunnen lopen en de meesten hebben toch enige studievertraging opgelopen. De uitdaging is om dit zoveel mogelijk te beperken, zodat het werkveld in de komende jaren voldoende instroom van nieuwe collega’s houdt.

Vanaf september 2020 lopen studenten van alle jaren weer stage. Echter, de opleidingen horen twijfel in het werkveld rondom het wel of niet bieden van een stageplek voor deze studenten in deze tweede golf. Twijfel die ze goed begrijpen en waar de academies met jullie gezamenlijk zoeken naar oplossingen voor het leren op een praktijkplek die momenteel anders is vormgegeven. Dit biedt zowel kansen als uitdagingen. Kans om kwalitatief goede verloskundige zorg te kunnen blijven bieden, ook in deze moeilijke tijden, met extra ondersteuning van studenten. De uitdaging ligt erin studenten mee te nemen in een bijzondere tijd waarin flexibiliteit, inventiviteit en voorzichtigheid van belang zijn. Kan ik een stagiaire wel genoeg leermomenten bieden? Gaat zij haar benodigde verrichtingen halen? Ook zijn er zorgen dat studenten het virus verspreiden. De opleidingen hebben daar de laatste maanden al veel aandacht aan besteed. Zowel in het overleg dat er is tussen hen en de praktijken als door gesprekken met de studenten.

Op veel van deze vragen zijn geen pasklare antwoorden te geven. Van belang is de toekomstblik van de geboortezorg in Nederland in het vizier te houden: het voortbestaan van kwalitatief goede geboortezorg ook na de Coronacrisis. We weten immers niet hoe lang het nog kan duren voordat de wereld is hersteld. Het jaarlijks afstuderen van nieuwe groepen verloskundigen die spoedig het werkveld kunnen versterken is van groot belang! Vanuit het KNOV bureau vinden we het belangrijk dat ook dit perspectief op het netvlies blijft staan. En als er vragen, zorgen of knelpunten zijn, de opleidingen zijn zeer bereid om samen met de praktijken te zoeken naar oplossingen.