Nieuwsbericht

11 februari 2022

De KNOV is op dit moment in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) over de mogelijkheid van saturatiemeting van neonaten ter opsporing van aangeboren hartafwijkingen door verloskundigen in de eerstelijn. 

Er is een aantal jaar geleden een uitgebreid onderzoek hiernaar gedaan o.a. in de regio Leiden. De betrokken kinderartsen en de patiëntenvereniging voor ouders van kinderen met een hartafwijking (Hartekind) zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden van implementatie en hebben een subsidie binnen gehaald voor de financiering van 800 saturatiemeters, bestemd voor verloskundigen in de eerstelijn. Dit hebben ze recent via verschillende kanalen bekend gemaakt. 

Voor een goede implementatie is het van belang dat de beroepsverenigingen het met elkaar eens zijn over de waarde van de invoer van deze screening en over de uitvoerbaarheid. Hiervoor moet ook een richtlijn of ander kwaliteitsdocument ontwikkeld worden. Hierover zijn gesprekken gaande. We hopen binnenkort meer duidelijkheid over dit onderwerp te hebben. 

Tevens willen we als KNOV graag met de leden in gesprek over de ethische afwegingen bij de invoer van verschillende neonatale screeningen, zoals deze saturatiemeting, transcutane bilirubine meting, glucose meting en de intramusculaire vitamine K toediening. Binnenkort zal hierover een oproep voor deelname verschijnen.