Nieuwsbericht

19 juli 2019

In het overleg met zorgverzekeraars is de in de regio gewenste passende organisatie en bekostiging van integrale geboortezorg stevig op tafel gelegd. Het is belangrijk dat het experiment Integrale Bekostiging wordt afgewacht en dat er niet op wordt vooruitgelopen. Voor de kortere termijn zijn de contracten wel aangepast, maar het inkoopbeleid van veel zorgverzekeraars is helaas ongewijzigd gebleven. Deze koers is zorgelijk.

Als er nu te snel en alleen wordt aangestuurd op deze vorm van financiering van integrale zorg komt de samenwerking onder druk te staan. Dat zou zeer spijtig zijn voor de langere termijn en het vertrouwen binnen de geboortezorgketen. Om die reden is besloten om op directie / bestuurlijk niveau met diverse verzekeraars het gesprek over het inkoopbeleid aan te gaan.

Achtergrond

De KNOV signaleerde diverse pijnpunten in het inkoopbeleid waarover eerder in de nieuwsbrief van 16 mei jl is gecommuniceerd. Zo richten verzekeraars zich voornamelijk op de ontwikkeling richting een IGO met Integrale Bekostiging. En wordt er te weinig of niet ingezet op de doorontwikkeling en financiering van integrale geboortezorg binnen de monodisciplinaire contractering of andere manieren van bekostiging. Dit uit zich ook in de wijze waarop de toeslag integrale geboortezorg en de max-max wordt ingezet.

Contracteringsproces

Met verschillende verzekeraars zijn ook goede afspraken gemaakt, die afspraken worden volgende week op de KNOV site gepubliceerd.
Binnenkort worden de overeenkomsten voor 2020 aangeboden. De deadline om het contract al dan niet te accepteren ligt over het algemeen op eind oktober 2019. Ook aanvragen voor inzet van de max-max dienen voor die tijd bij de verzekeraar te worden ingediend.

Na de zomervakantie staat een volgend (I)VOZ gepland om eventuele zaken die spelen in de contracteerperiode met de verzekeraar te bespreken. U kunt input leveren aan deze bespreking door contact op te nemen met de IVOZ-vertegenwoordiger van uw regio.

PLAZA

Op 16 september 2019 organiseert de KNOV het Platform Algemene Zaken (PLAZA). Dit platform wordt georganiseerd voor alle IVOZ/VOZ-leden. Een inschrijflink komt binnenkort beschikbaar op de website (alleen toegankelijk voor IVOZ leden).