Nieuwsbericht

09 maart 2021

Het RIVM vraagt verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en gebruiksters bijwerkingen van en problemen met het koperspiraaltje IUB Ballerine MIDI te melden bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI). Daar zijn in een jaar 33 meldingen binnengekomen over het voorbehoedsmiddel, dat sinds april 2019 beschikbaar is. Het aantal is relatief veel, aldus het RIVM, en er zijn zorgen over de doelmatigheid.

Het instituut heeft geen gegevens over hoe vaak Ballerine inmiddels is geplaatst. Verreweg de meeste meldingen (31) gingen over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje en/of zwangerschap. Hoeveel zwangerschappen er zijn ontstaan, kan het RIVM niet zeggen.

Bijwerkingen in de gaten houden

Andere klachten, zoals perforatie van de baarmoeder door het spiraaltje, werden minder vaak gemeld. MEBI wil de mogelijke bijwerkingen van dit spiraaltje goed in de gaten houden en om beter te kunnen vergelijken ook ervaringen met andere koperspiraaltjes. Uitstoting, perforatie van de baarmoeder en/of zwangerschap komen overigens bij alle spiraaltjes voor. Ervaar jij bijwerkingen of problemen met spiraaltjes, geef ze dan door aan het Meldpunt.

Lees ook de attendering die deze week op de website van het MEBI is geplaatst: