Nieuwsbericht

25 juni 2020

De Regionale Centra merken regelmatig dat counselingsgesprekken in het cliëntenregistratiesysteem of in Peridos op naam van een andere counselor geregistreerd worden. Hierdoor kan de kwaliteit van de counseling niet goed worden gewaarborgd. Registratie op andermans naam geeft ook risico’s op aansprakelijkheidsstelling.

Er zijn diverse redenen geconstateerd voor registratie op andermans naam, zoals counseling zonder kwaliteitsovereenkomst, niet bij de zorgorganisatie geregistreerd zijn in Peridos of het behalen van voldoende counselingsgesprekken per jaar. In het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moet Het Regionaal Centrum registratie op andermans naam melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens en het RIVM. Tevens kan een melding bij de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd nodig zijn.

Voorkomen van risico’s

De risico’s zijn eenvoudig te voorkomen door de volgende regels te hanteren:
• Counseling prenatale screening mag alleen uitgevoerd worden door counselors die een kwaliteitsovereenkomst counseling hebben én geregistreerd zijn in de zorginstelling als counselor.
• De counselingsgesprekken moeten geregistreerd worden op de naam van degene die het counselingsgesprek heeft gevoerd.
• Namen van de counselors mogen niet worden gewijzigd voorafgaand aan de aanlevering van de registratiegegevens aan Peridos.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Peridos.