Nieuwsbericht

31 januari 2023

Verloskundige Maaike Vogels promoveert 9 februari aan de Universiteit Maastricht. Haar proefschrift onder de titel StEM [Stem en Ervarigen van Moeders] Voices and Experiences of Mothers gaat over de ervaringen van (aanstaande) moeders tijdens de perinatale periode vanuit een breed holistisch perspectief. Het onderzoek heeft zij gedaan bij het lectoraat Midwifery Science van de Academie Verloskunde Maastricht, Zuyd.

De openbare verdediging van haar proefschrift is op 9 februari om 16:00 uur in de Aula van de Universiteit Maastricht. Deze ceremonie kan live of online worden bijgewoond (de link wordt een paar dagen van tevoren bekendgemaakt via https://www.maastrichtuniversity.nl/events/site-phd-conferral).

 

 

 

 



Aanleiding en bevindingen van het promotieonderzoek

In 2016 is de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg uitgebracht. Deze zorgstandaard noemt het optimaliseren van perinatale ervaringen van vrouwen door persoonsgerichte zorg als een kritisch aspect voor het waarborgen van kwalitatief hoogwaardige geboortezorg. Het bevorderen van persoonsgerichte zorg vraagt meer kennis over hoe vrouwen de perinatale periode beleven in het veranderende landschap van de Nederlandse geboortezorg

De belangrijkste bevindingen van het proefschrift zijn gebaseerd op een literatuurstudie en  een groot kwantitatief onderzoek (de StEM studie). Met de literatuurstudie is een framework ontwikkeld dat acht dimensies beschrijft die van grote invloed zijn op de ervaringen van vrouwen tijdens de perinatale periode. Voor de StEM studie hebben in totaal 3494 vrouwen in Nederland een vragenlijst ingevuld tijdens hun zwangerschap en/of na de bevalling.

De belangrijkste bevindingen van haar proefschrift zijn:

  • Perinatale ervaringen zijn complex en multidimensioneel, ze omvatten biomedische, psychologische, sociale en maatschappelijke aspecten. Te midden van deze complexiteit blijkt dat "het hebben van controle" en relationele aspecten van de zorg van groter belang zijn voor de perinatale ervaringen van vrouwen dan verloskundige interventies en persoonlijke kenmerken.
  • De zorg die door verloskundigen wordt geboden heeft verschillende gezondheidsgerichte kwaliteiten die bijdragen aan positieve ervaringen tijdens de perinatale periode.
  • Verschillende aanbevelingen van de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg zijn nog niet optimaal geïmplementeerd in de dagelijkse praktijk. Punten die nog moeten worden opgepakt zijn: 1) Meer duidelijke en betrouwbare informatie die is afgestemd op de individuele behoeften van een vrouw. 2) De garantie dat de voorkeuren van de zorgverlener niet aan de vrouw wordt opgedrongen 3) Kwaliteitsverbetering door de inbreng van de ervaringen van vrouwen met de zorg moet in VSV’s nog beter worden ingebed.

Conclusie

De resultaten van dit proefschrift laten zien dat persoonsgerichte zorg met een op gezondheid gerichte benadering structureel ingebed moet worden in het veranderende landschap van de Nederlandse geboortezorg om de ervaringen van vrouwen voor, tijdens en na de bevalling te optimaliseren.