Nieuwsbericht

14 maart 2023

Woensdag 8 maart 2023 vond er een feestelijke voorvertoning plaats van de documentaire Een goed begin - bevallen in Nederland. In de documentaire geven filmmakers Ane C. Ose en Jet Homoet via de persoonlijke verhalen van verloskundigen Djanifa da Conceicao, Erna Kerkhof en Franka Cadée, twee kraamverzorgenden en een gynaecoloog, een intieme inkijk in hun werk. Daarnaast leggen ze met deze documentaire een uniek stuk Nederlands erfgoed vast: de thuisbevalling. Met de vertoning in de OBA in Amsterdam wilden de makers iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd.

Bestuurslid Maaike van Rijn was namens de KNOV aanwezig. "Uit de documentaire komt prachtig naar voren hoe belangrijk de rol van de verloskundige is, in het bewaken van het fysiologisch aspect van de bevalling en de begeleiding van de vrouw naar het moederschap. En met hoeveel kennis, kunde en passie verloskundigen deze rol vervullen. Dit maakte duidelijk indruk op het aanwezige publiek." aldus Maaike. 

Maaike had echter ook een kritische noot: "Ondanks de prachtige bijdragen van de verschillende geportretteerden was het mooi geweest als er ook een klinisch verloskundige was betrokken. Ook zij hebben een onmisbare rol in de Nederlandse geboortezorg. En de makers moesten natuurlijk keuzes maken, maar ik miste in de film ook het perspectief van de cliënt."

Nog niet bekend waar vertoond

Op de ALV van juni hebben we een korte voorvertoning van de documentaire laten zien. En we zouden de documentaire graag meenemen naar het ICM congres op Bali, om onze buitenlandse collega's te inspireren. De documentaire wordt aangeboden aan verschillende filmhuizen en theaters en als we hier meer over horen laten we het uiteraard weten. De trailer van de documentaire zie je hieronder.